Skip Navigation LinksSport > Konjički klub Hipos
Konjički klub Hipos
Konjički klub «Hipos» osnovan je u mjesecu travnju 2007. godine, na inicijativu Samuela Štoković koji se konjima počeo baviti još 1997. godine kada su sportski konji i konjički sport u Istri bili tek rijetka privilegija imućnijih sretnika.
Uz svestranu pomoć općine Sveti Petar u Šumi, predsjednik kluba Samuel Štoković i potpredsjednica Bruna Bradanović uspjeli su klub dovesti u članstvo Hrvatskog konjičkog saveza te ideju o modernoj štali s prostranim boksevima i popratnim sadržajima, provesti u djelo. Osim štale, na prostoru kluba koji je smješten u idiličnoj šumi nedaleko centra Sv. Petra, nalazi se pješčani ograđeni krug promjera 16 m, za lonžiranje i školu jahanja, te improvizirano dresurno jahalište smješteno u prirodnoj udolini, tzv. «vali», koja svojim prirodnim položajem predstavlja idealan prostor za trening mladih konja i jahača, dok je u planu izgradnja pješčanog manježa veličine 40 x 40 m.
Danas kluba ima 20-ak redovnih članova, od kojih 10-ero djece. Većina djece završila je školu jahanja te se oni napredniji pripremaju za polaganje licence u dresurnom i preponskom jahanju. Osim kategorije početnika, klub ima članove – iskusne jahače koji sudjeluju u raznim natjecanjima, u disciplinama dresure, preponskog jahanja i enduranca, gdje članovi kluba, posebno u prve dvije discipline kojima se klub više posvećuje, postižu zapažene rezultate.
Neki od značajnijih turnira na kojima su članovi kluba B.Bradanović i S.Štoković sudjelovali su Prvenstvo Hrvatske u Dardi 2008, Umag 2007 i 2008, Poreč 2008 i dr., a predsjednik kluba S. Štoković može se pohvaliti tradicionalim 7-godišnjim sudjelovanjem na «Trci na prstenac» u Barbanu.
Bez obzira na relativnu mladost kluba i konja koji sudjeluju na turnirima, polučeni su značajni rezultati za koje su članovima kluba dodijeljena brojna priznanja, rozete i pehari.
Klub je već dvije godine za redom organizator promotivnog preponskog turnira koji se održava na dan tradicionalne pučke fešte «Petrova», kojima se nastojalo konje i konjički sport približiti široj populaciji. Bez obzira na veliki trud koji je potreban za organizaciju turnira ovakve vrste, i ove će se godine uz pokroviteljstvo Hrvatskog konjičkog saveza, organizirati turnir na kojem se očekuju i sudionici iz inozemstva.
Veliku zahvalnost za pomoć koja im je do sada pružena, klub duguje općini Sveti Petar u Šumi, koja je s velikom spremnošću intervenirala u svim situacijama kada je klubu bilo potrebno, te obitelji Radoš iz Grubiši kraj Pazina koja svojim entuzijazmom i financijskom pomoći daje dodatnu energiju potrebnu za razvoj i napredak kluba.
Uz osnovni cilj kluba, promicanje zdravog života i boravak u prirodi uz druženje s konjima kroz sportsko rekreativne aktivnosti, klub nastoji educirati i animirati što veći broj ljudi, te ih zainteresirati i uključiti u aktivnosti povezane s konjima i na dobrobit konja, ali i na dobrobit svih onih koji odluče svoje slobodno vrijeme posvetiti i provesti uz ove divne životinje.

Nekoliko slika sa natjecanja:Galerija slika:

Važne vijesti
 
Strateški projekti
Publikacije
Vremenska prognoza
Oglasi


TV program