Skip Navigation LinksSport > Sportski klubovi > BK Puris Sv. Petar u Šumi
BK Puris Sv. Petar u Šumi

Boćanje kao sport i jedan vid rekreacije datira u Sv. Petru u Šumi još iz 20.-tih godina prošlog stoljeća. Na širem području sela bila su četiri ograđena terena za boće, a svako je selo imalo svoju neograđenu stazu za igru uglavnom nedjeljom i praznikom. Boće su u to vrijeme bile drvene obrađene kosirom ili britvom. Materijal za boće je najčešće bio korijen drena ili duba (hrast). Kasnije su se pojavile plastične boće, a u novije vrijeme se izrađuju od mesinga ili raznih legura. Godinama se boće igralo bez nekih posebnih pravila, na slobodno.

Pojavom novih pravila igre organiziraju se lige na nivou Istre, Hrvatske i šire. Entuzijasti iz Sv. Petra u Šumi organiziraju klub koji se uključuje u novoformirane lige. Boćarski klub je formiran 1975. godine, jedan period djeluje u sklopu sportskog društva zajedno s nogometnim klubom. a kasnije naziv Puris odabire se prema mesnoj industriji koja se nalazi u Sv. Petru u Šumi.

Nekolicina igrača i prijatelja tog sporta uključilo se u izgradnju dvostaznog boćališta, koje se izradilo za manje od godinu dana, a otvorenje je bilo 1982. godine.

Za razvoj boćarskog sporta, te izgradnju boćališta spominjemo se ponajviše zaslužnih: pok. Anton Turčinović, Ivan Hek, Franjo Jurman, Josip Turčinović, Josip (Pino) Žgrablić, Ivan Banovac (Pek), Zorko Pamić, Mario Pamić, te ostali malo stariji i oni mlađi kojima se ovim putem srdačno zahvaljujemo.
Osamdesetih godina prošlog stoljeća spominjemo se i izgradnje boćarske dvorane, koja je uz veliki angažman boćara i ostalih sponzora otvorena 29. studenog 1986. godine. Ponosni supetarci se i danas rado prisjećaju kako je dvorana bila među prvima (odmah nakon Pule) u Hrvatskoj. U dvorani je bilo i zagrijavanje, pa su tu prošli mnogi danas poznati boćari iz okolice i šire.

Za potrebe natjecanja boćarskog kluba izgrađeno je četverostazno asfaltirano boćalište, s kvalitetnom rasvjetom, uz pomoć Općine Sv. Petar u Šumi i Purisa kao jednog od sponzora istoimenog kluba.
Natjecateljski koraci Boćarskog kluba "Puris":
Osamdesetih godina prošlog stoljeća se natjecanje organiziralo u četvorkama kada BK Puris osvaja visoko 4. mjesto u konkurenciji 16 ekipa. Kasnije i ne tako davno 2001. godine klub se natječe u 3. hrvatskoj ligi.Danas se boćarski klub Puris natječe u trećoj istarskoj ligi Pazin – Rovinj.
Boćarski klub Puris trenutno ima 20-tak članova od kojih se njih 10 aktivno uključuju u natjecateljsku ekipu. Predsjednik kluba je Neven Turčinović..


Sportski rezultati

BK Puris godinama organizira već tradicionalni turnir, koji se zadnjih godina održava u sklopu proslave Petrove, a od ove godine Memorijalni turnir u čast pok. Antuna Turčinovića koji je dao veliki doprinos za razvoj boćanja u Sv. Petru u Šumi i Istarskoj županiji kroz organiziranje mladih naraštaja boćara i ženskog kluba koji djeluje u Pazinu. Bio je aktivan i u organiziranju državnih i međunarodnih boćarskih natjecanja u sklopu Hrvatskog boćarskog saveza.

Na turniru se redovito okuplja 12 – 16 ekipa, iz Istre i susjedne Županije. Ove je godine na turniru koji je održan 28.06. 2008. sudjelovalo 16 ekipa, a turnir se odigravao na boćalištima u Sv.Petru u Šumi i Vidulinima. Prvo mjesto na turniru osvojila ekipa boćarskog kluba iz Mošćeničke drage.

Nekoliko slika sa turnira održanog 28.06. 2008.

Važne vijesti
 
Strateški projekti
Publikacije
Vremenska prognoza
Oglasi


TV program