Skip Navigation LinksPočetak > Novosti > Novosti detaljno
Novosti detaljno

SA BEATIFIKACIJE MIROSLAVA BULEŠIĆA

29.9.2013 22:37:44 -  

Blaženi Bulešić svjedok vjere i promicatelj slobode

Brojni Supetarci sudjelovali su na jučerašnjem činu beatifikacije prvog svećenika na istarskom tlu Miroslava Bulešića, kojeg je u prepunoj pulskoj Areni proglasio blaženim Papin izaslanik, kardinal Angelo Amato. Nakon  čitanja bule na latinskom i hrvatskom jeziku otkrivena je velika slika novog blaženika, na oltar su donesene relikvije, podignuta je zastava mučenika kada su uslijedile pjesme zahvale, koju su izveli pjevači crkvenih zborova iz Istre. 

Kao uvod u euharistijsko slavlje, u 9.30 sati počeo je glazbeno-meditativni program na temu "Mir i oprost" u kojem je sudjelovalo 120 izvođača. Brojni su autori čitali svoje tekstove na temu života velečasnog Bulešića, između ostalih i supetarac, akademik Josip Bratulić. U glazbenom dijelu programa nastupio je supetarski dječji crkveni zbor Marijine zvjezdice. Arena je u svojoj dugoj povijesti bila domaćin mnogim događanjima, ali ovako uzvišeni dan nije imala i imamo sreću da tijekom našeg života možemo prisustvovati ovakvom događaju bile su riječi brojnih sudionika beatifikacije.  
Tijek beatifikacije započeo je u 11 sati svetom misom, a prije toga su u svečanoj procesiji iz obližnje crkve sv. Antuna do oltara u Arenu došli kardinali i biskupi uz zvuke crkvenih zvona. Porečki i pulski biskup Dražen Kutleša predstavio je životni put Sluge Božjeg Miroslava Bulešića koji je ubijen u dobi od 27 godina, u župnom stanu u Lanišću 24. kolovoza 1947. godine, i to nakon mise gdje se dijelila krizma, čime je postao mučenikom jer je ubijen "in odium fidei", iz mržnje prema vjeri. Liturgijskom slavlju prisustvovali su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, svi hrvatski biskupi, te mnogi iz susjednih država, a ukupno je bilo više od 30 biskupa i preko 690 svećenika iz domovine i inozemstva.

Don Miroslav Bulešić istinski je junak Crkve u Hrvatskoj koja je 40-ih godina prošlog stoljeća pretrpjela žestok progon. Povjesničari navode da su u vašim biskupijama ubijena čak 434 svećenika, a još su 24 umrla od mučenja u neljudskim uvjetima zatvora. Bio je to pravi pokolj, pobijeno je 17 posto ondašnjeg hrvatskog klera. Jedno ime poznato čitavom svetu jest ono blaženog kardinala Stepinca. Svi zločini iz mržnje prema vjeri su odvratni, a posebice onaj prema Bulešiću je strašan, kazao je Papin izaslanik nakon ceremonije u kojoj je hrvatska Katolička crkva dobila drugog blaženika.


<<< Natrag
Važne vijesti
 
Strateški projekti
Publikacije
Vremenska prognoza
Oglasi


TV program