Skip Navigation LinksPočetak > Novosti > Novosti detaljno
Novosti detaljno

MAŠA PO STARINSKI 2014.

4.9.2014 3:37:03 -  


Glagoljaški napjevi oteti zaboravu

Ovogodišnja, sedma po redu, smotra starocrkvenog pjevanja "Maša po starinski" započela je misom koju je u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla predvodio župnik župe Gospe od Ružarija u Posedarju Srećko Frka Petešić. Na misi su pjevali Crkveni pjevači iz Posedarja, koji su osim uobičajenim misnim napjevima svojim pjevanjem uljepšali i druge dijelove mise, a po završetku misnog slavlja program je nastavljen smotrom glagoljaških i starocrkvenih pučkih napjeva u izvedbi crkvenih pučkih pjevača, zborova i vokalnih skupina iz raznih dijelova Hrvatske.


Nakon "Mantinjade" sopelaša iz Dobrinja na otoku Krku sudionike i publiku pozdravio je Mario Bratulić, načelnik Općine sv. Petar u Šumi. Program su započeli domaćini, zbor supetarske Župe sv. Petra i Pavla tradicijskom pjesmom koje se pjevala tijekom tijelovske procesije "Amo dođi sve stvorenje", a potom su otpjevali "Marijo Majko ljubljena?. Župni zbor iz Kringe kojem je ovo nastup na "Maši po starinski" predstavio se pjesmama "Zdravo Tilo" i "Lijepa si, lijepa". Medulinski pjevači iz Župnog zbora sv. Agneze izveli stari napjev iz Medulina "Marijo o mili glas" i "Budi hvaljeno", tradicijsku pjesmu perom našeg prvog melografa Matka Brajše Rašana. Zbor "Lavanda" iz Novigrada otpjevao je staroslavenski napjev "I na zemlje" zabilježen u Semiću nedaleko Lupoglava, te "Zdravo morska zvezda" iz Pavlinskog zbornika. Crkvene pučke pjevačice iz Svetica kraj Ozlja predstavile su se pjesama koje je u Dalmaciji zabilježio Ljubo Stipišić Delmata, a to su "O prislavna Božja Mati" iz okolice Solina, te napjev Velikog petka "Puče moj".

Mladi pjevači i svirači iz Dobrinja otpjevali su i odsvirali nekoliko napjeva zaključivši nastup koledvom "Bog se rodi" iz 14. stoljeća. Noel Šurani i Vinko Zidarić iz Lindara predstavili sa dva raritetna božićna napjeva "Prema gradu Betlemu" i "O Kraljice Zvijezde". "Svet" iz laniške Stare Maše i korizmeni napjev "Puče moj" otpjevala je Ženska vokalna skupina "Jažulice" iz Lanišća. U završnici smotre nastupili su crkveni pučki pjevači iz Posedarja koji su izveli više napjeva na temu otajstva Vazmenog trodnevlja i otajstva smrti. Nakon pjesme "Židovska su djeca" izveli su pogrebni napjev "Braćo, brata sprovodimo", a zatim su zatim su pjevali "Dan od gnjeva", "Usta moja uzdižite", "Puče moj" i Vazmenu posljednicu "Svetoj žrtvi Uskrsnici" i na samom kraju, prema želji domaćina o. Euzebija, napjev "Zdravo Ćerce". Na važnost očuvanja drevnih tradicijskih crkvenih napjeva za buduća pokoljenja upozorio je ovom prigodom prof. Bruno Krajcar, umjetnički voditelj i idejni začetnik "Maše po starinski", dodajući kako se za nastup na ovoj Smotri biraju vrijedni glagoljaški i starocrkveni napjevi koji se na taj način čuvaju od zaborava. Stoga se, kako bi sve to ostalo sačuvano, "Maše po starinski" bilježe audio i videozapisima. Nositelj projekta i glavni organizator "Maše po starinski" je Općina Sveti Petar u Šumi, a manifestacija je ove godine održana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Istarske županije, uz potporu Župe sv. Petra i Pavla iz Sv. Petra u Šumi i istarskog ogranka Hrvatske glazbene unije. IZVOR:GLAS ISTRE(Mirjan RIMANIĆ)


<<< Natrag
Važne vijesti
 
Strateški projekti
Publikacije
Vremenska prognoza
Oglasi


TV program