Skip Navigation LinksPočetak > Novosti > Novosti detaljno
Novosti detaljno

NAJAVA U MEDIJIMA

20.2.2015 13:36:20 -  

Umrežavanje kobasičarskih manifestacija

Školska sportska dvorana i središnji mjesni trg pred drevnim pavlinskim samostanom u Svetom Petru u Šumi 28. veljače i 1. ožujka po treći će put udomiti manifestaciju S klobasicom u Europu, kojom se prije svega nastoji afirmirati domaća istarska kobasica od svinjskog mesa i odmjeriti njene gastronomske potencijale s kobasicama iz najbližeg hrvatskog i europskog susjedstva.

- Dosad se za sudjelovanje na ovom sajmu prijavilo više od sedamdeset izlagača, od čega su polovica proizvođači kobasica i drugih suhomesnatih proizvoda, a ostalo su proizvođači sira, vina, rakija, suvenira i drugih proizvoda primjerenih za izlaganje i prodaju na ovakvom sajmu, prenosi nam utemeljitelj i glavni organizator ove manifestacije, supetarski općinski načelnik dr.sc. Mario Bratulić.


"Specifične" kobasice

Prijave za ocjenjivanje kobasica na manifestaciji S klobasicom u Europu otvorene su još do ponedjeljka, 23. veljače. Ove će se godine po prvi put kobasice ocjenjivati u četiri kategorije: istarska kobasica, dimljena domaća klobasica, kulenova seka i kategorija "specifičnih" kobasica, koje mogu biti ili s raznim dodacima, poput tartufa, začinskog bilja, vina, ili drugog, odnosno mogu pak biti napravljene od drugih vrsta mesa, osim svinjskog i od njihovih mješavina.

U sve četiri kategorije dodijelit će se šampionska titula najboljima, te zlatne, srebrne i brončane medalje prema broju osvojenih bodova, a ocjenjivanje će po već uhodanoj tradiciji u porečkoj Turističko-ugostiteljskoj srednjoj školi Antona Štrifanića obavljati stručni žiri sastavljen od članova Društva senzornih analitičara istarskog pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda.

Dosad se za sudjelovanje na supetarskom sajmu prijavilo deset proizvođača istarskih kobasica, a među njima su pršutane, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, agroturizmi i mesnice, a kako manifestacija napreduje, tako se očekuje da će istarskih proizvođača biti sve više i više.

Prema također već ustaljenoj praksi da svake godine partner supetarskom sajmu bude po jedna županija iz kontinentalne Hrvatske, u kojoj kobasice predstavljaju važan dio regionalne gastronomske tradicije, ove će se godine bogatom ponudom svojih proizvoda, ali i popratnim programima, među kojima će u oko i uho ponajviše upasti tamburaši, u Svetom Petru u Šumi kao partner predstaviti Osječko-baranjska županija.

Izvor: Glas Istre(Davor ŠIŠOVIĆ)


<<< Natrag
Važne vijesti
 
Strateški projekti
Publikacije
Vremenska prognoza
Oglasi


TV program