Vijest

pro, 11, 2021

ODRŽANI DANI HRVATSKIH KOBASICA I SALAMA

ODRŽANI DANI HRVATSKIH KOBASICA I SALAMA

Jučerašnjom dodjelom nagrada i priznanja u supetarskoj Hiži od klobasica završeni su prvi "Dani hrvatskih kobasica i salama" koji se održavaju u sklopu projekta "S klobasicom u EU". Dodijeljena su priznanja ovogodišnjim hrvatskim šampionima u 7 kategorija kobasica i salama. Podijelili smo 8 šampionskih nagrada, 60 zlata i 9 srebra.

Podjela priznanja je održana u skladu s važećim epidemiološkim mjerama, a nazočnima su se obratili predstavnici organizatora i pokrovitelja. Načelnik općine Sv. Petar u Šumi dr.sc. Mario Bratulić, koji je i posebni savjetnik ministrice poljoprivrede istakao je da su ove godine na ocjenjivanje stigli odlični proizvodi čija je kvaliteta svake godine sve bolja i bolja te da nije isključen niti jedan proizvode, najavio je kako će se iduće godine produljiti trajanje manifestacije istaknuvši kako u Svetom Petru u Šumi ima čak šest pogona za preradu suhomesnatih proizvoda na samo tisuću stanovnika.

dr.sc. Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije istaknuo je nužnost pojačanog uzgoja i prerade što proizvodima daje dodanu vrijednost ali i iznimnu kvalitetu istarske enogastro ponude koja je postala pravi mamac za turiste te je najavio da će istarska kobasica s oznakom zemljopisnog podrijetla uskoro biti zaštićena na razini EU.

dr.sc. Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i sigurnost hrane u Ministarstvu poljoprivrede naglasio je potrebu zaštite autohtonih proizvoda od čega je Hrvatska na EU listi već zaštitila 31 proizvod. Ravnatelj uprave Zdravko Barać podsjetio je na napore koje je ministarstvo poljoprivrede učinilo za naše proizvođače u krizi izazvanoj Covid-19 te najavio kako se proizvođači mogu javiti Ministarstvu za pomoć u stočarskom sektoru za što je, zbog velikog poskupljenja stočne hrane na svjetskom tržištu, izdvojeno dodatnih 171 milijun kuna. Zahtjevi se mogu predati još do ponedjeljka 13. prosinca. 

Predsjednik udruge proizvođača istarskog pršuta Paolo Jelenić je naglasio nužnost održavanja sajmova i sličnih manifestacija kako bi uspjeli pokazati kakvu kvalitetu imamo i nametnuti se svijetu s našim proizvodima.

Ovogodišnji šampioni na Danima hrvatskih kobasica i salama su:

OPG Milan Udovičić iz Žminja za istarsku kobasicu i kosnicu, Azzri d.o.o. iz Pazina za salamu od boškarina, Super-mes d.o.o. iz Samobora za salamu od divljači, Histris d.o.o. iz Sv. Petra u Šumi i Premes d.o.o. iz Tinjana za istarsku kobasicu s tartufima u aktegoriji specifične kobasice. Najbolju kulenovu seku ima Kulen Novosel iz Gata, a slavonsku kobasicu OPG Sabljak iz Andrijaševaca. Posebnu nagradu za najbolju istarsku klobasicu proizvedenu u domaćinstvu osvojio je Otavio Pamić iz Sv. Petra u Šumi.

Posebna zahvala pokroviteljima: Ministarstvu poljoprivrede, Istarskoj županiji-Odjelu za poljoprivredu, Udruzi proizvođača istarskog pršuta i tvrtki Tehnofood iz Karlovca.

Dokumenti Datum
DANI HRVATSKIH KOBASICA I SALAMA 2021- REZULTATI.pdf 11. prosinac 2021.