Vijest

sij, 23, 2021

NAKON 15 MJESECI IZGRAĐENA I UREĐENA PRVA HRVATSKA KUĆA OD KOBASICA

NAKON 15 MJESECI IZGRAĐENA I UREĐENA PRVA HRVATSKA KUĆA OD KOBASICA

Općina Sv. Petar u Šumi završila je s uređenjem i opremanjem Prve Hrvatske kuće od kobasica i Supetarskog doma nakon 15 mjeseci od početka prvih radova. U tijeku je priprema dokumentacije za tehnički pregled i dobivanje uporabne dozvole, a kroz nekoliko dana biti će gotovo i opremanje muzejsko galerijskog prostora.

Nakon popuštanje epidemioloških mjera vezanih uz pandemiju COVID-19 očekuje se svečano otvaranje objekta. Kuća od kobasica će se koristiti i za potrebe mještana Općine, ali i za razne projekte od nacionalnog i međunarodnog značaja kojima je općina organizator. Projekt uređenja Prve Hrvatske kuće od kobasica u najvećem dijelu sufinanciralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Općina Sv. Petar kroz dugoročni kredit, a manja sredstva su osigurana iz Odjela za poljoprivredu Istarske županije.

Prostor je opremljen modernom kuhinjom i senzornim laboratorijem, sanitarijama, kotlovnicom i multimedijom koja se sastoji od video zida, nekoliko displeja za manje projekcije, razglasa, opreme za glazbene događaje, video nadzorom i sigurnosnim sustavom. Oprema muzejsko galerijskog prostora namijenjena je za prezentaciju priče o kobasicama i ostalim tradicionalnim proizvodima, a na muzejskim panelima-Knjizi o kobasicama obrađena su četiri područja: dobrodošli u svijet kobasica, kobasica u istarskoj tradiciji, kobasice u Hrvatskoj i s kobasicom po svijetu. U muzeju su predstavljeni razni začini koji se koriste u proizvodnji kobasica, alati, oprema i mnogi interesantni detalji vezani uz kobasičarsku proizvodnju.

Prilikom uređenja okoliša, srušena je zgrada nekadašnjeg starog boćališta, izgrađen novi sustav oborinske odvodnje i fekalne kanalizacije s biopročistačem. U potpunosti je saniran stari kameni zid, sanirano boćalište, izrađeni betonski zidovi s panelnom ogradom. U sklopu projekta izgrađena su  tri parkirališta i postavljeno je gotovo 900 metara kvadratnih opločnika, a uređen je manji dječji park i hortikultura.

Sv. Petar u Šumi, Istra i Hrvatska dobili su posebno mjesto za održavanje brojnih događaja i eventa na temu raznih tradicionalnih proizvodnja i običaja s ciljem promocije ali i turističke valorizacije. Prostor Kuće od kobasica/supetarskog doma koristiti će i mještani Općine Sv. Petar u Šumi za razne kulturne,  društvene i svečane aktivnosti i programe, a nakon definiranja komercijalnih uvjeta prostor će se moći iznajmiti za razne obiteljske ili poslovne svečanosti. Budući sajmovi i programi u pravcu turističke valorizacije mjesta odvijat će se na prostoru naše Hiže/Kuće od kobasica. 

Dokumenti Datum