Vijest

kol, 13, 2021

SV. PETAR U ŠUMI DOMAĆIN 55. SMOTRE NARODNE GLAZBE I PLESA ISTRE

SV. PETAR U ŠUMI DOMAĆIN 55. SMOTRE NARODNE GLAZBE I PLESA ISTRE

Supetarke i Supetarci, u subotu 14. kolovoza s početkom u 20:00 sati na našemu glavnom trgu - Placu održat će se 55. Smotra narodne glazbe i plesa Istre. Preko stotinu izvođača iz cijele Istre u 38 točaka izvoditi će svirku na roženicama, stihove na labinskoj cakavici, zaplesati balun, kontu pod miću sopelu, svirku na šurle i mih. I još čuda tega - da se istrijanska užanca ne zatare i da se mlajima i fureštima pokaže.

Prije 55 godina, 13. i 14. kolovoza 1966. godine održana je prva smotra u Motovunu, na inicijativu Slavka Zlatića i uz pripomoć nekolicine entuzijasta među kojima je bio Renato Pernić, koji otada čine tandem promotora brojnih glazbenih manifestacija. Od tada pa sve do danas zaljubljenici u istarsku glazbu organiziraju središnje smotre narodne glazbe i plesa kojima prethode lokalne smotre sa kojih se odabiru izvođači za centralnu smotru. Bilo je tako i ovega lita. Ovoj supetarskoj smotri prethodile su 2 lokalne smotre: u Galižani je održana smotra za područje Puljštine, a u Raši za područje Labinšćine, sjeverne, zapadne i središnje Istre.

U programu će se predstaviti 7 hrvatskih kulturno-umjetničkih društava i 2 predstavnika talijanske nacionalne manjine, svirci i kantaduri iz cile Istre. Dok budu kantaduri kantali, sopci svirili na pučka glazbala, plesarini prebirali u balunu i plesali druge plese, domislit ćemo se svih unih dragih ljudi, čuvara ove vrijedne narodne ostavštine koji danas nisu više s nama i reći im iskreno fala!

Organizatori manifestacije kojoj je domaćin Općina Sveti Petar u Šumi su Savez folklornih društava Istarske županije, Odbor smotre narodne glazbe i plesa Istre, SAKUD Pula, Općina Sveti Petar u Šumi i Folklorno društvo „Pazin“.

Smotra se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije-Regione Istriana-Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost-Assessorato alla cultura e territorialità, Općine Sveti Petar u Šumi.

Dokumenti Datum