Vijest

stu, 11, 2020

KUĆA KOBASICA- DRUGA FAZA RADOVA

KUĆA KOBASICA- DRUGA FAZA RADOVA

Druga faza uređenja supetarske "Hrvatska kuća od kobasica" polako se približava svome završetku. Nakon provedenih postupaka javne nabave radovi na uređenju i opremanju započeli su tijekom kolovoza ove godine.

Prva Hrvatska kuća od kobasica - Hiža od klobasica ili supetarski dom, uređuje se u objektu "Malenica" u kojoj je od početka 20. stoljeća do 80-ih godina djelovala supetarska malenica. Općina Sv. Petar u Šumi je nakon odrađenih brojnih aktivnosti pokrenula obnovu zgrade s uređenjem okoliša. Prva faza radova je odrađena od rujna 2019. godine do lipnja ove godine kada su izvedeni građevinski radovi  na rekonstrukciji i dogradnji zgrade, postavljena je krovna konstrukcija, izolaterski radovi, fasada, keramičarski radovi, stolarija, elektro radovi, vodoinstalaterski, gipskartonski i soboslikarski radovi i fugiranje zidova. Sredstva za prvu fazu u iznosu od 1,2 milijuna kuna osigurana su iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a ostalo iz kredita Općine. Za nastavak radova i drugu fazi uređenja osigurana su sredstva iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 800 tisuća kuna, Odjela za poljoprivredu istarske županije od 150 tisuća kuna i Kredita Općine kroz kreditno zaduženje kod Erste banke na 10 godina. Očekivana vrijednost investicije je oko 3,3 milijuna kuna.

Tijekom kolovoza je započelo opremanje objekta i uređenje okoliša koje je uključivalo instalaciju multimedijalne opreme, video i sigurnosnog nadzora te opremanje profesionalne kuhinje. U isto vrijeme dobavljena je oprema i namještaj za muzejsko galerijski prostor i glavnu prostoriju. U sklopu projekta WiFi4EU postavljena su dva vanjska i jedan unutarnji ruter za besplatni WiFi, a u završena je instalacija najmodernijeg sustava podnog grijanja i hlađenja prostora Kuće. U sklopu uređenja okoliša, srušena je derutna zgrada staroga boćališta, obnovljeno je vanjsko boćalište s četiri staze, izgrađeno preko 100 metara betonskih ogradnih zidova, postavljena panel ograda i igrala u dječjem parku koji će do otvorenja dobiti i anti stresnu podloga. Nadalje, saniran je stari "željeznički zid" iz doba Austro-Ugarske sagrađen 1875. godine, a zeleni otoci uskoro će se oplemeniti raslinjem. U skladu s ekološkim stremljenjima Općine postavit će se solarna rasvjeta. U sklopu projekta uredit će se parkiralište  na platou ispred marketa s 20 parkirnih mjesta i dvorištu Kuće od kobasica s dodatnih 15 mjesta, kao i prilaz za osobe s invaliditetom. U prostor dvorišta Kuće ulaziti će se preko monumentalnih supetarskih škala, a trg i okoliš biti će popločeni s oko 900 m² betonskog opločnika. Na trgu će se urediti galerija, desetak kamenih klupa za posjetitelje i namjernike, a sa stražnje strane prema dječjem parku uredit će se piknik zona s velikim kamenim stolom, klupama, lavandinom i prostorom za roštilj.

U tijeku je opremanje muzejsko galerijskog prostora u kojemu će se postaviti knjiga od kobasica od 40 stranica/panoa na kojoj će biti predstavljena priča o tradiciji kobasičarstva u Istri, Hrvatskoj i svijetu. Muzejski prostor na katu kuće, opremiti će se raznim eksponatima, začinima i sadržajima koji na najbolji način oslikavaju tradiciju tradicionalne proizvodnje kobasica, a izraditi će se prigodni digitalni i tiskani materijali.

Nakon otvaranja prostora želja je da to bude supetarski multimedijalni, interpretacijski centar i društveni dom kojega bi  koristile razne udruge, proizvođači koji se bave tradicionalnom proizvodnjom, državne i županijske institucije, ministarstva, ali u velikom dijelu i Općina Sv. Petar u Šumi za potrebe mještana, mladih, školaraca, dječjeg vrtića, umirovljenika, udruga ili lokalnih tvrtki i obrta. Prostor će se ponudi na tržište raznim tvrtkama za obavljanje raznih poduzetničkih aktivnosti, prezentacija, a sve s ciljem novih oblika promocije Općine i pretvaranja Sv. Petar u Šumi u posebnu destinaciju s izvanrednim uvjetima za život, rad i dopunske aktivnosti.  

U prilogu donosimo fotodokumentaciju:

Dokumenti Datum
FOTODOKUMENTACIJA- II FAZA 1120.pdf 11. studeni 2020.