Vijest

kol, 28, 2019

ODRŽANA 12. MAŠA PO STARINSKI

ODRŽANA 12. MAŠA PO STARINSKI

Općina Sv. Petar u Šumi je u suradnji s župom sv. Petra i Pavla po 12. put za redom u župnoj crkvi u Svetom Petru u Šumi organizirala minule nedjelje "Mašu po starinski", smotru starocrkvenog pučkog pjevanja. Ove godine je na smotri nastupilo 10 zborova iz Istre, Zagreba, Slavonije, Dalmacije, Slovenije i Njemačke.

Prije smotre, održana je jutarnja sv. Misa uz direktan prijenos na Hrvatskoj televiziji kada su prikazani originalni napjevi  uz izvođenje supetarskog crkvenog zbora, klape Koporan iz Poličnika, KUD-a Ivan Fonović Zlatela iz Kršana, pučkog pjevača Ivice Dundovića iz Radovina i Crkvenog pjevačkog društva sv. Cecilije župe Uznesenja Blažene djevice Marije iz Kaštel Lukšića. Ovogodišnju smotru otvorili su pjevači Crkvenog pjevačkog društva sv. Cecilije župe Uznesenja Blažene djevice Marije iz Kaštel Lukšića. Slijedeći križ, ušli su u crkvu pjevajući "Pomiluj mene Bože", "Evo drvo križa", "Puče moj", "U Gospodina mučenja" i "Svetoj žrtvi Uskrsnici". Nakon uvodnih riječi voditelja programa Ivice Dundovića, okupljenima se obratio župnik pater Ivan Šarić, a domaći zbor župe sv. Petra i Pavla otvorio je smotru pjesmama "Ponizno ovdje pokleknimo" i "Marijo za Bogom". Poseban dojam na sve sudionike smotre i brojne gledatelje ostavio je zagrebački XTET koji je na maestralan način otpjevao "Oče naš dobri", "Odzivam se Isuse" i "Oče naš". Njihova izvedba visokog i profinjenog umjetničkog izražaja predstavila je pučku pjesmu kao umjetničko djelo koje se u ovom slučaju našlo u rukama odličnih i dobro uvježbanih vokala profesionalnih izražaja. U programu su nastupili stalni sudionici smotre, novigradski zbor "Lavanda", crkveni pjevački zor Rakalj  i crkveni pjevački zbor župe sv. Agneze iz Medulina. Pevska skupina Schola coralis Ivstinopolitana iz Kopra je izvela koral "Ave maria" i pjesme "Dan od gneva Pregara" i "La madonina del mare". Ove godine je i Slavonija bila zastupljena s Crkvenim pjevačkim zborom župe sv. Leopolda Mandića iz Virovitice, a pjevačice su veličanstveno otpjevale  "Hote slupa", "Ah, Isuse mili" i "Isusove ruke raskriljene su". Crkveni pjevački zbor sv. Mihovila iz Žminja izveo je himan Božićne velike večernje i "Svjati Bože" staru liturgijsku pjesmu koja se pjeva u istočnoj i zapadnoj crkvi. Dalmatinski pjevači Crkvenog pjevačkog društva sv. Cecilije župe Uznesenja Blažene djevice Marije iz Kaštel Lukšića ponovili su izniman nastup s jutarnje svete mise i otvorenja smotre. Na poseban način s puno snage su izvodeći pjesme "Prosti moj Bože", "Zdravo zvizdo mora", "Marijo, Marijo" i "Stipan jur blaženi" na najbolji način pokazano kako se dalmatinska klapska pjesma razvila iz starocrkvenog pjevanja, ali i koliko je dalmatinska klapska pjesma obogatila liturgijsko pjevanje. Ovogodišnju smotru zaključio je  Pjevački zbor iz Wiela im Rhein u Njemačkoj koji je otpjevao "Zvona" Bruna Krajcara, Selvation and Glory, "Großer Gott wir loben dih" i za kraj zajedno sa svim sudionicima poznatu pjesmu "O mila Majko nebeska" iz molitvenika biskupa Jurja Dobrile. 

Voditelj programa Ivica Dundović je na kraju smotre sve gledatelje podsjetio kako je hrvatska crkvena glazbena baština toliko bogata jer su Hrvati davno dobili povlasticu da se u liturgiji mogu služiti narodnim jezikom, dok se drugdje liturgija slavila na latinskom i grčkom jeziku. Tu povlasticu služenja crkvenoslavenskim jezikom i glagoljicom u bogoslužju hrvatska crkva dobile je još u vrijeme pape Inocenta IV. sredinom 13. stoljeća. Na kraju smotre načelnik općine dr. sc. Mario Bratulić zahvalio se svim izvođačima, publici koja vjerno prati ovu smotru i svima koji pomaži da se ona održava, ponajprije Gradu Zagrebu pokrovitelju "Supetarskog kulturnog ljeta" u sklopu kojeg se i održava "Maša po starinski" te Ministarstvu kulture RH, Istarskoj županiji, Porečko pulskoj biskupiji, župi sv. Petra i Pavla  koji podržavaju ovaj program.

Dokumenti Datum