Vijest

vlj, 27, 2020

NAŠI PROJEKTI- DOM I KUĆA OD KOBASICA

NAŠI PROJEKTI- DOM I KUĆA OD KOBASICA

Prva faza uređenja „Prve Hrvatske kuće od kobasica“ čija je gradnja započeta koncem rujna u staroj zgradi malenice polako se približava završetku. Nakon završetka prve faze( građevinski radovi, krov, fasada, termo izolacija, žbukanje, stolarija, elektroradovi, vodoinstalaterski i strojarski radovi, postavljanje keramike, sobo slikarski radovi, obrtnički radovi) nastavit će se radovi na završetku projekta s ciljem otvaranja za Dan općine 29. lipnja ove godine.

Ugovor o sufinanciranju Prve Hrvatske kuće od kobasica između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i  općine Sv. Petar u Šumi, potpisan je 30. travnja na iznos od 800.000 kn, a aneks ugovora 29. studenog 2019. godine na iznos od 400.000,00 kn. Radovi za prvu fazu uređenja  ( bez opreme i uređenja okoliša) ugovoreni su u iznosu od  1.272.556,00 kn bez PDV, a uz dodani PDV ukupna vrijednost je 1.590.695,75 kn. Projekt prve faze biti će gotov do kraja ožujka ove godine.  U drugoj fazi opremiti će se kuhinja, dobaviti multimedija, oprema za klimatizaciju i grijanje, opremiti muzejsko galerijski prostor, nabaviti sav namještaj, urediti okoliš, parking i pristupni put.  

Kada bude završena „Prva Hrvatska kuća kobasica“  tijekom čitave godine okupljati  će proizvođače, promotore, ocjenjivače kobasica i ostalih tradicionalnih proizvoda iz Hrvatske i inozemstva. Prostor će se koristiti kao "Supetarski društveni i kulturni dom" s raznim programima za djecu, mladež, udruge, sportske klubove i umirovljenike. U sklopu Kuće organizirati će se kino i kazališne predstave, plesne večeri, gledanje sportskih susreta, izložbe, edukacije, gastro večeri i drugi programi namijenjeni žiteljima općine.  

„Dom-Kuća od kobasica“ sastojat će se od centralne prostorije površine 140 m², izložbene galerije i muzeja hrvatskih kobasica na galeriji od 40 m², sanitarnog čvora, garderobe,  prezentacijskog pulta i kuhinje-senzornog laboratorija. Kuća će biti opremljena modernom tehnološkom i multimedijalnom koja će biti prilagođena raznim prezentacijama, predavanjima, snimanju, ocjenjivanjima tradicionalnih proizvoda  i eventima. U izložbeno-galerijskom prostoru uredit će se inovativni edukacijsko povijesni muzej po uzoru na slične muzeje koji već postoje u Europi. Cjelokupni prostor biti će prilagođen i za funkciju interpretacijskog centra i centra za posjetitelje koji će tijekom cijele godine moći posjetiti našu Kuću koju ćemo uključiti u novu turističku ponudu općine s ciljem povezivanja svih zainteresiranih supetarskih poduzetnika za bolje valoriziranje i brendiranje našega mjesta u posebnu mikro turističku i gastro destinaciju.  

 

Dokumenti Datum
Kuća od kobasica 0220.pdf 27. veljača 2020.