Vijest

kol, 28, 2018

ODRŽANA MAŠA PO STARINSKI 2018.

ODRŽANA MAŠA PO STARINSKI 2018.

U Sv. Petru u Šumi je u nedjelju, 26. kolovoza 2018. održana 11. "Maša po starinski", nacionalna smotra starocrkvenog pučkog pjevanja. "Maša po starinski", svojim repertoarom i umjetničkom kvalitetom interpretacija, iz godine u godinu profilira se u najznačajniju nacionalnu manifestaciju posvećenu starocrkvenom pučkom pjevanju, značajnu za valorizaciju i očuvanje tog segmenta naše bogate kulturne baštine.

Ove godine su u Sv. Petru sudjelovali zborovi, vokalne skupine i pučki pjevači iz Istre, Zadarske nadbiskupije, Zagreba, te inozemni gosti iz Sombora i Kopra. Program je započeo u supetarskoj župnoj crkvi sv. Petra i Pavla svetom misom koja je u izravnom prijenosu emitirana na Hrvatskom radiju, a popodne se je nastavilo svečanostima u čast supetarske Gospe. Ovogodišnju smotru je ove godine vodio Ivica Dundović, a na početku se okupljenima riječima dobrodošlice obratio otac Ivan Šarić, supetarski župnik. Crkveni pjevački zbor Sveti Petar u Šumi otvorio je smotru pjesmama „Svi jezici zapjevajte“ i „O Marijo slavna Djevo“, a pjevači Župnog zbora iz Raklja izveli su napjev Sveta krunica po starinski. Župni zbor Trviž je nastao kao dio Hrvatskog katoličkog mladenačkog društva „Seljačka sloga“ pred 107. godina,  a oni su otpjevali „Tamjana nam se miris“ i „Slava čast i hvala ti“. Župni zbor Župe sv. Mihovila iz Žminja otpjevao je pjesmu „Zašto se bune narodi“ i poznati stari napjev „Lauritanske litanije“. KUD Radovin, izveli su „Smiluj mi se Bože“, „Ispovidajte se“, a publiku su posebno oduševili snagom i srčanošću u izvedbi napjeva „Zdravo Čerce“, jednu od svojih najstarijih napjeva koju oni pjevaju zaštitnici svoje župe u Radovinu, Gospi od Zdravlja.  Svoj su nastup završili napjevom „Svetoj žrtvi Uskrsnici“. Pjevačka skupina „U senci palme“ iz Sombora svoju izveli su napjeve „Aleluja“ i „“Erche se i bott“ a pravoslavnom pjesmom Aeni partene sv. Nektarija Ewinskog na smotru su donijeli i dašak grčkog melosa. Istarski pučki pjevači Kristijan Vicel i Klaudio Grbac u tradicionalnom istarskom dvoglasju, pjevanjem na tanko i debelo maestralno i dojmljivo su izveli „Anđeo Gospodnji“ i „Ivane Vanđeliću“. Voditelja Ivica Dundović je kroz nekoliko drevnih napjeva pokazao da je pučko pjevanje izraz vjere i molitve, ljubavi prema Bogu i prema vlastitoj crkvenoj baštini koja je srž kulturnog identiteta naroda. Generalni partner i pokrovitelj ovogodišnje smotre bio je grad Zagreb, a na smotri su se predstavili pjevači vokalnog ansambla XTET koji su izveli poznate hrvatske crkvene napjeve u aranžmanima iz pjesmarice Pjevačkog društva „Vijenac“ koja je objavljena 1919. godine, u kojoj se već tada argumentirao problem prodora stranih utjecaja u hrvatsku crkvenu glazbu. Oni su, uz ostalo, izveli pjesme „Moj Isuse“, „Suncu prosi vsaka Roža“ i „Marijo Mila“.

Načelnik Bratulić se u zaključnom obraćanju osvrnuo na same početke manifestacije "Maša po starinski". Prigodom jednog od posjeta Hrvatskoj papa Ivan Pavao II. se poklonio pred likom Jasnogorske Gospe, bilo je to nadahnuće da se i kroz rad svjetovne vlasti započne tradicija jedne vrijedne kulturne manifestacije vjerskoga nadahnuća koja će doprinijeti očuvanju crkvene pučke baštine, rekao je načelnik. Zahvalio se na potpori Porečkoj i Pulskoj biskupiji, Istarskoj županiji, Ministarstvu kulture a posljednjih nekoliko godina smotru i druge projekte podupire i grad Zagreb. Uputio je zahvalu i Pazinskom kolegiju-klasičnoj gimnaziji koji je pružio smještaj nekolicini gostiju. Najavio je ujedno i već  dogovorene razne međunarodne suradnje za 12. "Mašu po starinski" prema čemu će ova manifestacija definitivno nastaviti svoj razvoj i rast u sve značajniju međunarodnu manifestaciju. Glazbeni dio završio je, na poziv voditelja, zajedničkom izvedbom pjesme „Čuj nas Majko“, a druženje je nastavljeno domjenkom u povijesnoj Hrvatskoj čitaonici.

Dokumenti Datum