Vijest

lip, 21, 2020

PUŠTEN U PROMET SUPETARSKI KRUŽNI TOK

PUŠTEN U PROMET SUPETARSKI KRUŽNI TOK

Jedinstveni i zasigurno najljepši kružni tok u Istri s kalvarijom u svome središtu iz 1880. godine, pušten je u petak ujutro u promet u Sv. Petru u Šumi. Novi kružni tok ima pet ulaza odnosno izlaza: iz pravca Pazina, iz pravca Kanfanara, iz pravca Žminja, pravac iz Tinjana prolazi kroz glavni supetarski trg ispred pavlinskog samostana, a peti je ulaz iz sela Slavčići uz osnovnu školu i dječji vrtić.

Na mjestima novouređenih pješačkih prijelaza, koji su opremljeni i LED signalizacijom, uređene su i rampe za invalide, novi prometni znakovi i putokazi usmjeravat će putnike na izlaze s kružnog toka prema Pazinu, Kanfanaru, Žminju i Tinjanu.

Prilikom svečanosti puštanja u promet prvog kružnog toka u općini Sveti Petar u Šumi okupili su se predstavnici općine, Županijske uprave za ceste i pulske tvrtke Cesta koja je izvodila radove, zadovoljni mještani, kojima kolnik više ne prolazi tik uz dvorišta već je odvojen zelenim pojasom. Prije uređenja kružnog toka, oko supetarske kalvarije na prilično su se kompliciran način križale ceste u više različitih pravaca, što je često predstavljalo prometno-sigurnosni rizik, a dogodilo se više prometnih nesreća s težim posljedicama. Prilikom izvođenja radova, nakon niveliranja terena, opsežnih zemljanih radova, ugradnje rubnjaka i kamenih kocki, na površinu kolnika i nogostupa supetarskog kružnog toka položeno je 1.300 četvornih metara asfaltnog pokrova u dva sloja debljine 10 cm. Na mjestima novouređenih pješačkih prijelaza, koji su opremljeni i LED signalizacijom, uređene su i rampe za invalide, novi prometni znakovi i putokazi usmjeravat će putnike na izlaze s kružnog toka prema Pazinu, Kanfanaru, Žminju i Tinjanu, dok je iz pravca sela Slavčići uređen samo jednosmjerni ulaz na kružni tok. Boljoj sigurnosti prometa doprinosit će i novopostavljeni usporivači iz tri glavna smjera. Nakon puštanja u promet nastavljeno je hortikulturno uređenje zelenih površina unutar i okolo kružnog toka s uređajima za navodnjavanje, te osvjetljavanje kalvarije. Po kamenoj kalvariji iz 1880. godine, koja je temeljito obnovljena 2009. godine, supetarski kružni tok jedinstven je u europskim razmjerima. Kalvarija je klasični pejzažni motiv u mnogim istarskim mjestima, a ova supetarska podignuta je 1880. godine. Temeljito je obnovljena 2009. godine, kada je rekonstruiran i njezin ogradni potporni zid, pa se kružni tok koji ju danas obilazi mogao graditi bez rizika da će se ovo spomeničko zdanje oštetiti ili da će mu se narušiti statika. Nakon uređenja kružnog toka, općina je pokrenula inicijativu za izradu i vraćanje kipa Marije Magdalene u uobičajenu postavu supetarske kalvarije kojoj nedostaje kip Marije Magdalene, koji je nekoć u prošlosti bio teško oštećen. Općina će pokušati uz pomoć domaćeg umjetnika-kipara prema starim fotografijama kalvarije napraviti novi kip izgledom jednak onom negdašnjem. Domaćini i uzvanici su na  okupljanju nazdravili puštanju u promet novog kružnog toka, a zatim su supetarski načelnik dr.sc. Mario Bratulić i šef gradilišta Goran Božac simboličnim uklanjanjem zaštitne barijere predali ovu novu prometnu građevinu na uživanje svim sudionicima u prometu. Naredni tjedan započinje modernizacija i asfaltiranje makadamske ceste prema Kanfanaru na dvije dionice od supetarskog sela Jopi do Krajcar brijega i od Vidulini do Kanfanara u ukupnoj dužini od 2,4 km.

Dokumenti Datum