Vijest

ožu, 13, 2022

DANI HRVATSKIH KOBASICA I SALAMA 2022.

DANI HRVATSKIH KOBASICA I SALAMA 2022.

Ovogodišnje senzorno ocjenjivanje kobasica i salama u sklopu projekta S klobasicom u EU 2022. održano je 12. ožujka 2022. u Hrvatskoj kući od kobasica u Sv. Petru u Šumi. Ukupno je ocjenjeno 123 uzorka kobasica i salama iz Hrvatske, Slovenije i BIH. Ocjenjivalo se je u 8 kategorija, a ove godine je uvedena nova kategorija.

Senzorno ocjenjivanje je provedeno sukladno pravilniku za ocjenjivanje kobasica i salama u sklopu  projekta  "S KLOBASICOM U EU i DANA HRVATSKIH KOBASICA I SALAMA".

Organizator ocjenjivanja je Međunarodni sajam S klobasicom u EU i ESSIK- Europski savez salamera i kobasara. Na ocjenjivanju je sudjelovalo 16 senzornih analitičara i stručnjaka koji se bave proizvodnjom, razvojem, znanstvenim vrednovanjem kobasica i salama iz Hrvatske i Slovenije. Predsjednik povjerenstva je dr.sc. Mario Bratulić, načelnik općine Sv. Petar u Šumi, a zamjenik dr.sc. Dubravko Viduč predsjednik udruge Zlatna Šajba iz Samobora.

Senzorno ocjenjivanje je provedeno u 8 kategorija:

v  Istarska kobasica         

v  Slavonska kobasica

v  Kulenova seka

v  Istarska kosnica 

v  Salame ( razne tradicionalne salame i salamini)

v  Salame i kobasice od divljači 

v  Specifične kobasice (kobasice od mesa s raznim dodacima: tartufi, voće, sir, med, orasi, začinsko bilje, lješnjaci…)

v  Kategorija S klobasicom u EU

Svi osvajači nagrada biti će nagrađeni prigodnim diplomama i medaljama, a šampioni posebnim statuama i vrijednim nagradama sponzora.

Podjela nagrada održat će se 18. ožujka 2022. godine u 17:00 sati sklopu 2. Dana hrvatskih kobasica i salama u Sv. Petru u Šumi.

Pokrovitelji projekta: Ministarstvo poljoprivrede, Istarska županija, općina Sv. Petar u Šumi i Udruga proizvođača istarskog pršuta. 

U prilogu rezultati: