Vijest

tra, 17, 2021

Ministrica poljoprivrede u posjetu Sv. Petru u Šumi i Istarskoj županiji

Ministrica poljoprivrede u posjetu Sv. Petru u Šumi i Istarskoj županiji

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u petak, 16. travnja 2021 posjetila Sv. Petar u Šumi i Istru. U društvu saborskog zastupnika Antona Klimana i načelnika Marija Bratulića je obišla tvrtku Budak produkt j.d.o.o., OPG Franjul i prvu Hrvatsku kuću od kobasica. Tijekom dana je posjetila mljekaru Latus u Žminju.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u petak, 16. travnja 2021., u nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministrice kulture i medija Obuljen Koržinek i ministra gospodarstva i održivog razvoja Čorića, sudjelovala na radnom sastanku sa županom Istarske županije Fabrizijem Radinom sa suradnicima i gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem, dodijelila Odluku o potpori za Luku Santa Marina u Poreču vrijednu 37 milijuna kuna te posjetila Arheološki muzej Istre. Svoj posjet Istarskoj županiji nastavila je društvu saborskog zastupnika Antona Klimana i posebnog savjetnika Marija Bratulića.

 Ovakvi projekti su od iznimne važnosti za cjelokupni sektor ribarstva, a konkretno kroz ovaj projekt doći će do proširenja postojećih kapaciteta, oblikovanja građevine po načelima suvremene gradnje te proširenja ribarske infrastrukture. Kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo osigurano je 344 milijuna kuna za financiranje ribarske infrastrukture, na prvom natječaju diljem obale ugovoreno je 136 milijuna kuna kroz šest projekata od kojih su četiri već pri kraju, a u okviru drugog, iz kojeg će se financirati i luka u Poreču, ugovorit ćemo projekte vrijedne 185 milijuna kuna. Riječ je o najvećem zahvatu i ulaganjima u ribarsku infrastrukturu i našu stratešku djelatnost od kada postoji Hrvatska“, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

 

Svoj posjet istarskim projektima i uspješnim proizvođačima ministrica Vučković je započela u tvrtki Budak produkt j.d.o.o., farmi svinja i jedinstvenoj klaonici u Istri koja godišnje zakolje 2.000 svinja, a posjeduje i rasjekaonu i preradu te proizvode tradicionalne istarske suhomesnate proizvode. Tvrtka Budak svoju proizvođačku priču zaokružuju Konobom Doma, gdje nude proizvode koje sami proizvedu u zaokruženom procesu „od polja do stola“. Ministrica Vučković je posjetila i OPG Franjul koji godišnje proizvede više od 8,5 tona suhomesnatih proizvoda. Uz Potporu za očuvanje likvidnosti proizvođača tovnih svinja_COVID-19, gospodarstvo Franjul trenutno provodi projekt u okviru Mjere 3 Programa ruralnog razvoja u iznosu od 111 tisuća kuna, pod nazivom Sudjelovanje u sustavu kvalitete za proizvod istarski pršut. Kobasica proizvedena na OPG-u Franjul  2013. godine bila je prvi šampion manifestacije "S klobasicom u Europu" te je uspjeh ponovila 2015. i 2018. godine.

 U novouređenoj Hrvatskoj kući od kobasica u Svetom Petru u Šumi, koju će koristiti mještani za razne kulturne, društvene, svečane aktivnosti i programe, ali i razni projekti od nacionalnog i međunarodnog značaja, ministrici Vučković su predstavljeni visokokvalitetni suhomesnati proizvodi s OPG-a Turčinović – šestog pogona odobrenog za proizvodnju suhomesnatih proizvoda na području Općine Sveti Petar u Šumi. Naime, Općina Sveti Petar u Šumi na površini od 15 km2 s nešto malo više od tisuću stanovnika ima šest registriranih i odobrenih proizvođača suhomesnatih proizvoda, kobasica i pršuta.

 

Svoj posjet Istarskoj županiji ministrica Vučković je zaključila posjetom Mljekari Latus koja je u 2020. godini otkupila više od milijun kilograma mlijeka kooperanata iz cijele Istre te koje unatrag desetak godina prerađuje u visokokvalitetne proizvode. Proizvođači su tvrdog istarskog kravljeg sira Veli Jože, osvajača šampionskih titula na nizu manifestacija i natjecanja, te svježeg mlijeka, jogurta, vrhnje, više vrsta tvrdih i polutvrdih sireva, pri čemu su svi sirevi proizvedeni od punomasnog, pasteriziranog, nehomogeniziranog mlijeka istarskih pašnjaka, dok svježi program karakterizira visokokvaliteno pasterizirano, nehomogenizirano mlijeko bez dodataka umjetnih aroma, boja i konzervansa. U Latusovom Milk & Cheese Bar-u održan je sastanak s predsjednikom Udruge proizvođača istarskog pršuta Paulom Jelenićem na temu dodatnog unapređenja proizvodnje i prepoznatljivosti prepoznatljivog hrvatskog suhomesnatog proizvoda zaštićenog na EU razini – Istarskog pršuta. Naime, Hrvatska broji 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, od čega je u Istri trenutno zaštićen naziv Istarski pršut te Istra (naziv se odnosi na ekstra djevičansko maslinovo ulje), a u pripremi je i registracija naziva Meso istarskog goveda- boškarina /Meso istrskega goveda- boškarina, Istarski med / Istrski med, Istarski ovčji sir / Istrski ovčji sir te Istarska kobasica / Istrska kobasica.

 

Za Istarsku županiju je kroz Program ruralnog razdoblja ugovoreno više od 9.400 investicijskih projekata u vrijednosti od gotovo 720 milijuna kuna, od čega je isplaćeno 469 milijuna kuna. Također, iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u Istarskoj županiji ugovoreno su ukupno 463 projekta i dodijeljena potpora u iznosu od 213 milijuna kuna, od čega je do sada isplaćeno više od 98 milijuna kuna.

Dokumenti Datum