Vijest

vlj, 2, 2021

RAZGOVOR SA SUPETARSKIM NAČELNIKOM

RAZGOVOR SA SUPETARSKIM NAČELNIKOM

Portal IPress danas je objavio razgovor sa supetarskim načelnikom. Prenosimo cijeli razgovor između načelnika dr.sc. Maria Bratulića i portala IPress:

Bratulić: Sv. Petar u Šumi će biti najbolje mjesto za život u Istri i Hrvatskoj!

Općina Sveti Petar u Šumi, smještena u bajkovitoj, zelenoj središnjoj Istri sve je veći mamac za posjetitelje, domaće i inozemne, ali i sve poželjnije mjesto za život. Općina je to, u kojoj se, uz neveliki proračun tek nešto viši od 7 milijuna kuna posljednjih godina događaju 'čuda'. Za nenabrojiv niz velikih i malih projekata koji se realiziraju ili su tek u planovima krivac je agilni višegodišnji načelnik dr. sc. Mario Bratulić koji sa svojom ekipom uistinu podiže ljestvicu visoko i za mnoge druge čelnike lokalne samouprave sa znatno većim budžetima. Općina je poznata i po nizu različitih potpora svojim građanima, posebice djeci, učenicima, studentima i mladim obiteljima. Potiče se natalitet, financira predškolski odgoj, produženi boravak u školi kao i niz drugih programa za obitelj, penzionere, mlade i djecu. 'Čudo' na koje su se već svi naviknuli je i što načelnik iz HDZ-a suvereno pobjeđuje u Istri iz mandata u mandat pa Sveti Petar u Šumi zovu i 'istarskom utvrdom HDZ-a'.

Zamolili smo ga za kratki rezime prošle godine i najavu budućih aktivnosti u 2021.  

Nakon isteka jedne izazovne i neobične godine ipak nam se čini da Sveti Petar u Šumi nije mirovao. Dapače. Puno projekata iz prošlih godina je nastavljeno a u pripremi su i brojni novi. Organizirale su se i humanitarne akcije za pomoć Banovini...Što biste istaknuli u pregledu 2020.?

Unatoč pandemiji i svjetskoj krizi mi smo nastavili s realizacijom naših projekata koji su zacrtani još u 2019. godini. Zapravo je protekla godina bila iznimno uspješna. U godini iza nas završena je prva faza uređenja prve Hrvatske kuće od kobasica, a do kraja 2020. godine zgotovljeni su svi radovi na uređenju okoliša i opremanja Prve Hrvatske kuće od kobasica i Supetarskog doma, samo 15 mjeseci od početka prvih radova. Nakon dugo godina čekanja i pripreme izgrađen je jedinstven kružni tok oko supetarske kalvarije, zasigurno najljepši u Istri i Hrvatskoj. U suradnji sa ŽUC-om uspjeli smo asfaltirati dvije preostale dionice na županijskoj cesti Sv. Petar u Šumi- Kanfanar. U suradnji sa Osnovnom školom i supetarskom župom završili smo projekt klimatizacije nižih razreda osnovne škole i dječjeg vrtića, a do konca prošle godine u potpunosti je rekonstruirana zgrada Hrvatske čitaonice izgrađene 1889. godine. Oba projekta vrijedna su preko pola milijuna kuna.

Tijekom prošle godine započelo se s prvom fazom izgradnje novoga vodovoda u suradnji s Hrvatskim vodama i Istarskim vodovodom od naselja Slavčići do Jukini. U poslovnoj zoni Škripelj omogućili smo mladim supetarskim poduzetnicima izgradnju i pokretanje novih poduzetničkih djelatnosti.

Odmah nakon katastrofalnog potresa na Banovini pokrenuli smo skupljanje humanitarne pomoći za Petrinju, Glinu, Sisak i ostale općine i gradove. Supetarci su ponovno pokazali veliko srce i nesebično pomogli napaćenim ljudima pogođenim elementarnom katastrofom.
Svakako najintrigantniji projekt je supetarska Kuća od kobasica koja je u završnoj fazi opremanja. Kada se može očekivati otvorenje i planirate li nove aktivnosti u brendiranju Svetog Petra kao nezaobilazne gastro destinacije središnje Istre? Svi se nadamo da će Sajam ove godine biti održan?

Prva Hrvatska kuća od kobasica jedinstveni je projekt u Istri i Hrvatskoj. Radi se o polivalentnom objektu s muzejsko galerijskim prostorom, središnjom dvoranom za gastro i konferencijske programe, kuhinjom i senzornim laboratorijem i modernom multimedijalnom opremom. Okoliš prostora Kuće koncipiran je na način da se u prostoru mogu održavati razne sajmene i manifestacijske aktivnosti. U tijeku je priprema dokumentacije za tehnički pregled i dobivanje uporabne dozvole, a kroz nekoliko dana biti će gotovo opremanje muzejsko galerijskog prostora i postavljanje prve nacionalne Knjige od kobasica s 40 panoa.

Prošle godine zbog COVID pandemije nisu održane tradicionalne supetarske manifestacije: S klobasicom u EU, Ljetni noćni sajam, Maša po starinski i Makinača po starinski.  Nakon popuštanja mjera, u svibnju namjeravamo organizirati proljetni sajam S klobasicom u EU, a tijekom ljeta svaki tjedan na prostoru Kuće od kobasica održavati će se „večeri tradicionalnih proizvoda“ i drugi programi kao ljetni noćni sajam, smotra folklora Istre, Makinača po starinski  i Maša po starinski. Vjerujemo u pobjedu na koronom i ponovno pokretanje turističkih aktivnosti, gospodarstva, manifestacija i društvenog života uopće.  Kroz naše tradicionalne manifestacije doprinijet ćemo daljnjem podizanju vrijednosti Općine Sv. Petar u Šumi kao nezaobilazne turističke i gastro destinacije središnje Istre i županije.

Iskorak je napravljen i u komunalnoj infrastrukturi, asfaltirano je 800 dužnih metara ceste od Slavčići do Dajčići. Što se planira u 2021. godini, znamo da općina puno ulaže u sportske terene za djecu?

Da, nismo stali s rješavanjem komunalne infrastrukture te smo nakon izgradnje prve faze novog supetarskog vodovoda asfaltirali oko 800 dužnih metara lokalne ceste od Slavčići do Dajčići, a sanirano je dosta oštećenih nerazvrstanih sela po cijelom Sv. Petru u Šumi. Općina je u zadnjih godinu dana puno uložila u uređenje dječjih parkova te su tako izgrađeni sportski i dječji park Gorinci i tri manja dječja parka. Proračun za 2021. godinu izrazito je socijalan, kao i ranijih godina, o čemu govore značajna izdvajanja za javne potrebe čime osiguravamo bolji životni standard svih naših mještana.

Proračun je također i razvojan što se očituje u nastavku realizacije kapitalnih projekata te ulaganja u poslovnu i društvenu infrastrukturu. U ovoj godini, tijekom veljače opremiti ćemo supetarski fitness centar, započinjemo s uređenjem Sportskog centra Sv. Petar u Šumi u sklopu kojega će biti „Nacionalni centar pljočkanja“, igralište s umjetnom travom, skate park, dječji park, vanjski fitness i dva parkirališta, a postavit će se i kontejnerske svlačionice za potrebe NK Puris. Nastavljamo s asfaltiranjem nerazvrstanih cesta i uređenjem parkirališta. U skladu s godišnjim  planom Hrvatskih voda i Istarskog vodovoda nastavlja se druga faza izgradnje supetarskog vodovoda, a uz taj projekt nastojat ćemo rekonstruirati županijsku cestu prema Pazinu.

Nadalje, krećemo s izradom nove strategije za razdoblje 2021. do 2027. godine te očekujemo da će se svi mještani aktivno uključiti u izradu iste s ciljem da u narednim godinama Sv. Petar u Šumi postane najbolje mjesto za život u Istri i Hrvatskoj.

(iPress)

Dokumenti Datum