Vijest

tra, 24, 2019

ZAKONSKE OBAVEZE SKRBNIKA PASA

ZAKONSKE OBAVEZE SKRBNIKA PASA

Poštovane Supetarke i Supetarci, donosimo Vam osnovne informacije o zakonskim obvezama skrbnika pasa koje bi trebali znati svi, a sukladno zakonskoj regulativi navedene su i kazne za ne provođenje pojedinih zakonskih odredbi.

ZAKONSKE OBAVEZE SKRBNIKA PASA

Nenapuštanje: Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je napuštanje životinje. Propisana je kazna do 30 000 kn.

Obavezno mikročipiranje: Mikročipiranje pasa obavezno je u Republici Hrvatskoj. Kazna za nepoštovanje ove obaveze iznosi do 6000 kn.

Kontrola razmnožavanja: Zakonska obaveza skrbnika je i osigurati kontrolu razmnožavanja životinje. Ako skrbnik ne želi zbrinuti neželjenu mladunčad, snosi troškove zbrinjavanja. Kao način kontrole razmnožavanja preporučuje se kastracija ženki i mužjaka, rutinski veterinarski zahvat koji sprječava neželjeno potomstvo. Kazna za nepoštovanje ove obaveze iznosi do 30 000 kn.

Svi potrebni uvjeti: Skrbnik mora osigurati potrebne uvjete za kućne životinje, što uključuje i veterinarsku skrb. Zanemarivanje i zlostavljanje životinja kažnjivo je iznosom do 30 000 kn, a mučenje i ubijanje zatvorskom kaznom do godine dana.

Ovlasti komunalnog redara: Skrbnik životinje obavezan je komunalnom redaru predočiti dokaz o mikročipiranju i cijepljenju psa.

Čišćenje izmeta i povodac: Skrbnik je dužan počistiti izmet za svojim psom i držati životinju na povodcu, osim na mjestima gdje je dopušteno da se pas kreće slobodno.

Udomljavanje umjesto kupnje: Udomljavanjem umjesto kupnje možete pomoći psu i svojoj zajednici. Pas iz skloništa je zdrav, cijepljen, mikročipiran i kastriran.

Budite odgovorni i ne riskirajte visoke novčane kazne! Odvedite svojega psa na cijepljenje, mikročipiranje i kastraciju te održavajte svoj grad čistim i ugodnim za život.

Ako ste svjedok kršenja zakona, zanemarivanja ili zlostavljanja životinja, svakako prijavite takve slučajeve nadležnoj veterinarskoj inspekciji i komunalnom redarstvu,
a u slučaju zlostavljanja i policiji. Budite aktivan sudionik društva i štitite životinje!

 

Distribucija materijala u skladu je sa zakonskom obvezom prema članku 69. Zakona o zaštiti životinja: Nadležna tijela državne uprave i tijela jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave obvezna su razvijati svijest javnosti, a osobito mladih, o zaštiti životinja. 
Mnoge korisne informacije o zaštiti životinja nalaze se na linku u prilogu: 
www.prijatelji-zivotinja.hr/zakon2017.

 

Dokumenti Datum
Zakonske obaveze skrbnika pasa.pdf 24. travanj 2019.