Vijest

ožu, 12, 2019

BLAGOSLOVLJEN KRIŽNI PUT OCA DANIJELA HEKIĆA

BLAGOSLOVLJEN KRIŽNI PUT OCA DANIJELA HEKIĆA

BLAGOSLOVLJENI KRIŽNI PUT OCA DANIJELA HEKIĆA: Staza za molitvu, kontemplaciju i smiraj Spomen je to na franjevca Danijela Hekića rođenog 1926. u Gljušćićima, a preminulog u mjestu Saccolongo kod Padove 2009. godine. Iako je pet desetljeća bio nepokretan, bio je omiljeni ispovjednik i duhovnik generacijama vjernika i hodočasnika, a pokrenut je i postupak za njegovo proglašenje blaženim.

U Svetom Petru u Šumi u nedjelju je svečano otvoren i blagoslovljen Križni put oca Danijela Hekića, pejzažno-spomeničko zdanje odnosno kontemplativna pješačka staza koja se sa svojih 14 postaja prostire duž 4,2 kilometra pretežno nenaseljenog dijela Supetaršćine, od sela Gljuščići pa dalje preko brežuljaka te kroz polja, livade i šumarke. U nazočnosti nekoliko stotina vjernika, Supetaraca i njihovih gostiju, svaku postaju ovog Križnog puta blagoslovio je supetarski župnik pater Ivan Šarić, koji je predvodio i procesiju te molitvu kod svake postaje.

Staza u obliku krunice

Ovaj je za Istru jedinstveni spomenički kompleks i buduće hodočasničko odredište spomen na franjevca Danijela Hekića rođenog 1926. u Gljušćićima a preminulog u mjestu Saccolongo kod Padove 2009. godine. Iako je pet desetljeća bio nepokretan, bio je omiljeni ispovjednik i duhovnik generacijama vjernika i hodočasnika, a pokrenut je i postupak za njegovo proglašenje blaženim. Križni put u njegovu rodnome kraju spomen je na putove kojima je prolazio u ranoj mladosti odajući se kontemplaciji i molitvi, pa je stoga trasa ovog križnog puta kreirana u obliku krunice. Staza je opremljena i odličnom signalizacijom, koja osim što usmjerava od postaje do postaje napućuje i na moguće rute skraćenog obilaska.

Nadam se da ćemo se, koristeći ovaj Križni put, promijeniti nabolje, da ćemo postati bolji ljudi, poručio je supetarski načelnik Mario Bratulić na kratkoj i skromnoj ceremoniji otvorenja, kod prve postaje Križnog puta.

U njegovo je uređenje uloženo oko 350.000 kuna, od čega je 250.000 kuna osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a uz općinska sredstva, projekt je potpomognut i brojnim donacijama. Zamisao o ovom Križnom putu razvijana je dvije godine, a skulpture na svakoj od 14 postaja projektirao je supetarski umjetnik Josip Pino Srblin. Postaje su se nastojale što skladnije uklopiti u okoliš, u njih su uklopljeni i zatečeni prirodni objekti poput živih stijena, kalića kamenih križeva koji otprije postoje, a duž trase uređeni su, sanirani, nasipani i prošireni postojeći makadamski i poljski putovi.

 Izvor: Glas Istre, Davor Šišović

Dokumenti Datum