Vijest

ožu, 3, 2019

ODRŽAN 3. GOURMET „S KLOBASICOM U EU“ U OSIJEKU

ODRŽAN 3. GOURMET „S KLOBASICOM U EU“ U OSIJEKU

U četvrtak 28. veljače 2019. u Muzeju okusa u Osijeku održana je 3. Gourmet večera povodom nadolazeće manifestacije „S klobasicom u Europu“ koja će se 23. i 24. ožujka održati po sedmi puta u Sv. Petru u Šumi. Gourmet večer je održana pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije i župana Ivana Anušića, u organizaciji općine Sv. Petar u Šumi i načelnika dr. sc. Marija Bratulića.

Večeri su nazočili uglednici iz svijeta gastronomije, gospodarstva, kulture, novinarstva, tradicionalni slavonski proizvođači te politike, državne, regionalne i lokalne vlasti koji su mogli  uživati u šest sljedova specijaliteta pripremljenih od istarskih i slavonskih kobasica.  

Slavonski početak dočekao je goste s pićem dobrodošlice u kojemu se nudila travarica Galiot, medica s čilijem i odležana slavonska šljivovica. Sve je bilo začinjeno mini delikatesom pripravljenom od suhih slavonskih šljiva, bučinih sjemenki i dimljenog baranjskog sira okupanih u slavonsku slaninu i istarsku pancetu. Za hladno predjelo poslužen je „Pjat S klobasicom u Europi“ osmišljen s istarskom kobasicom, samoborskom salamom, slavonskim kulenom, baranjskim sirom i salatom od ječma, uz kojega je poslužena zrela malvazija Arbor od vinarije In Sylvis. Iza imena „Istarska medežija za viteze od klobasica“ krije se prekrasno toplo predjelo sljubljivanja zelene i plave Hrvatske, sačinjeno do raviola punjenih kulenovom sekom s umakom od parmezana i slavonskih čvaraka te pljukanci u šugu od istarskih kobasica. Uz slavonsko-istarsko predjelo poslužene su vrhunska vina,  graševina Kalazić i zeleni silvanac Antunović.

Slijedom „Ne dirajte mi ravnicu“ predstavljene su najbolje istarske kobasice iz masti sljubljene s slavonskom kobasicom u pireu od biži i celera. Ovo se jelo odlično spojilo s najboljim slavonsko-baranjskim frankovkama od Kolara i Pinkerta posebno izabranim za ovaj gourmet. Istarski boškarin postao je nacionalni brend te bez njega više nema ni glavnoga  jela te se je naša  „Bećarska bišteka“ sastojala od bišteke istarskog boškarina s umakom od suhih slavonskih šljiva i  istarskog viskija, pečene kapule u soli i krumpira. Uz ovo jelo poslužena su dva  iznimna, vrhunska caberneta sauvignona iz vinarija Brzica i Sabo.

Za kraj večeri, kao desert poslužena je „Kobasičarska slatka tajna“ slastica s kremom od palente i naranče s pjenicom od skute i crnoga motovunskog tartufa uz nezaboravni baranjski žuti muškat Svjetli dvori. Na kraju gourmeta, za dobar put, poslužene su zlatne čokoladne praline od tamne čokolade s punjenjem od pikantne slavonske kobasice uz koje su posluženi likeri masline, šljivovica i istarski viski Juraj Dobrila.

Autor jela i šef kuhinje bio je mladi kuhar sajma „S klobasicom u EU“ Danijel Dosković, a večeru su glazbom i zabavnim programom obogatili poznati istarski kantautor Bruno Krajcar te nezaboravni gastro voditelj  Davor Šišović.

Prije gourmeta održan je panel na temu „TURIZAM I LOKALNI PROIZVODI“ na kojemu su sudjelovali župan Ivan Anušić, Tomica Đukić, chef Hotela Osijek i Hrvatske nogometne reprezentacije, Silva Wendling, pročelnica za poljoprivredu Osječko baranjske županije, dr.sc. Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije, Sanja Kantaruti, direktorica TZ središnje Istre, dr.sc. Mario Bratulić, načelnik općine Sv. Petar u Šumi i Ivana Jurić, direktorica TZ Osječko baranjske županije. Moderator panela je Davor Šišović, novinar Glasa Istre, publicist i promotor enogastronomskih tradicija. Panel je obradio teme iz enogastronomske tradicijske baštine u suvremenoj turističkoj ponudi, uloga lokalnih i tipičnih proizvoda u formiranju turističkog doživljaja, zaštita proizvoda, važnost podrške lokalnom proizvodnom sektoru, prepoznatljivost destinacije, uloga politike i druge teme.

Gastro partneri večeri bili istarski i Slavonsko-baranjski proizvođači tradicionalnih proizvoda uz pomoć Sajma S klobasicom u EU, općine Sv. Petar u Šumi i Osječko-baranjske županije. 

Dokumenti Datum
panel01.webp 3. ožujak 2019.
slavonski početak.webp 3. ožujak 2019.
gourmet1.webp 3. ožujak 2019.
gourmet2.webp 3. ožujak 2019.