ožu, 7, 2023
NAJVEĆE SENZORNO OCJENJIVANJE KOBASICA I SALAMA U SREDNJOJ EUROPI
Općina Sv. Petar u Šumi bila je domaćin najvećeg senzornog ocjenjivanja kobasica i salama u srednjoj Europi. Protekli vikend je tim senzornih analitičara projekta S klobasicom u EU ocijenio 194 uzoraka kobasica i salama u Hrvatskoj kući kobasica. Senzorno ocjenjivanje uvod je u IX. Međunarodni sajam "S klobasicom u Europu" koji će se 18. i 19. ožujka održati u Sv. Petru u Šumi.
Ocjenjivanje je provedeno u 11
kategorija: istarska klobasica po starinski, istarska kosnica, istarska
kobasica, kulenova seka, slavonska kobasica, salame/salamini, salame i kobasice
od divljači, specifične kobasice, kobasice i salame s tartufima, kategoriju
"S klobasicom u EU" te kobasice i salame u međunarodnoj kategoriji.
Ocjenjivali smo 3 glavne karakteristike: vanjski izgled, prerez i teksturu te
miris i okus po metodi S klobasicom EU koja donosi maksimalnih 60 bodova.
Ovogodišnje ocjenjivanje je po broju i kategorijama najzahtjevnije,
najsloženije i najveće senzorno ocjenjivanje kobasica i salama u Hrvatskoj i srednjoj
Europi.
Kvaliteta kobasica i salama bila je
vrhunska, a posebno moramo istaknuti da je svih 16 uzoraka istarskih kobasica
proizvedenih kod registriranih proizvođača osvojilo zlatnu medalju. To potvrđuje
da je sajam S klobasicom u EU na dobrom putu te da su proizvođači kobasica iz
Hrvatske i susjednih zemalja prepoznali naš projekt, sajam, dobrobit promocije
i vrijednost tradicionalnih proizvoda danas.
Pobjednici po kategorijama biti će
nagrađeni u petak 17. ožujka 2023. na 3. Danima hrvatskih kobasica i salama.
Zahvala svima koji su dostavili uzorke, senzornom
timu, a u prilogu se nalaze rezultati ocjenjivanja.
Dokumenti | Datum | |||
---|---|---|---|---|
SENZORNO OCJENJIVANJE REZULTATI 2023..pdf | 7. ožujak 2023. |