Vijest

ožu, 7, 2023

NAJVEĆE SENZORNO OCJENJIVANJE KOBASICA I SALAMA U SREDNJOJ EUROPI

NAJVEĆE SENZORNO OCJENJIVANJE KOBASICA I SALAMA U SREDNJOJ EUROPI

Općina Sv. Petar u Šumi bila je domaćin najvećeg senzornog ocjenjivanja kobasica i salama u srednjoj Europi. Protekli vikend je tim senzornih analitičara projekta S klobasicom u EU ocijenio 194 uzoraka kobasica i salama u Hrvatskoj kući kobasica. Senzorno ocjenjivanje uvod je u IX. Međunarodni sajam "S klobasicom u Europu" koji će se 18. i 19. ožujka održati u Sv. Petru u Šumi.

Ocjenjivanje je provedeno u 11 kategorija: istarska klobasica po starinski, istarska kosnica, istarska kobasica, kulenova seka, slavonska kobasica, salame/salamini, salame i kobasice od divljači, specifične kobasice, kobasice i salame s tartufima, kategoriju "S klobasicom u EU" te kobasice i salame u međunarodnoj kategoriji. Ocjenjivali smo 3 glavne karakteristike: vanjski izgled, prerez i teksturu te miris i okus po metodi S klobasicom EU koja donosi maksimalnih 60 bodova. Ovogodišnje ocjenjivanje je po broju i kategorijama najzahtjevnije, najsloženije i najveće senzorno ocjenjivanje kobasica i salama u Hrvatskoj i srednjoj Europi.

Kvaliteta kobasica i salama bila je vrhunska, a posebno moramo istaknuti da je svih 16 uzoraka istarskih kobasica proizvedenih kod registriranih proizvođača osvojilo zlatnu medalju. To potvrđuje da je sajam S klobasicom u EU na dobrom putu te da su proizvođači kobasica iz Hrvatske i susjednih zemalja prepoznali naš projekt, sajam, dobrobit promocije i vrijednost tradicionalnih proizvoda danas.

Pobjednici po kategorijama biti će nagrađeni u petak 17. ožujka 2023. na 3. Danima hrvatskih kobasica i salama.

Zahvala svima koji su dostavili uzorke, senzornom timu, a u prilogu se nalaze rezultati ocjenjivanja.

 

Dokumenti Datum
SENZORNO OCJENJIVANJE REZULTATI 2023..pdf 7. ožujak 2023.