Vijest

ožu, 19, 2018

POTPISAN SPORAZUM ZA ŠIROKOPOJASNI INTERNET

POTPISAN SPORAZUM ZA ŠIROKOPOJASNI INTERNET

Općina Sv. Petar u Šumi zajedno s gradovima Buzet, Labin, Pazin, te općinama Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lanišće, Lupoglav, Motovun potpisali su danas u Lupoglavu Sporazum o ulaganju u izgradnju širokopojasne mreže sljedeće generacije (Next Generation Access network) s tvrtkom RUNE ADRIA d.o.o. Općina Sv. Petar u Šumi potpisom ovog sporazuma među prvima je krenula u cjelovitu izgradnju širokopojasnih mreža, na području Republike Hrvatske.

Tvrtka RUNE se navedenim sporazumom obvezuje izgraditi širokopojasnu mrežu i omogućiti pristup širokopojasnom internetu za više od 10 tisuća kućnih adresa što predstavlja više od 80 posto naseljenih adresa, za koje su u fazi izrade Planova razvoja širokopojasnog interneta iskazali komercijalni interes na području navedenih Jedinica lokalne samouprave. Ova infrastruktura koja bi prema sporazumu trebala biti izgrađena do studenog 2020. godine značajno će potaknuti razvoj ovih krajeva i njegovim žiteljima omogućiti pristup internet tehnologijama najvećih brzina i kapaciteta. Osim modernih i suvremenih tehnologija koje će biti na raspolaganju građanima još je važnije što će se postići bolja konkurentnost i gospodarski rast privrednih subjekata na području izgradnje nove mreže.

Direktor tvrtke Rune Adria Telekomunikacijska infrastruktura Saša Ukić dodao je kako se nada da će se ovoj inicijativi pridružiti i ostali istarski gradovi i općine.

U ovaj dio projekta, do studenog 2020. godine namjerava se uložiti oko 80 milijuna kuna, a cilj ulaganja su upravo ruralna područja gdje ne postoji komercijalni interes postojećih davatelja internet usluga. Sličan projekt proteklih godina tvrtka partner je realizirala na području susjedne Slovenije. 

Dokumenti Datum