Vijest

kol, 27, 2019

Održan Ljetni noćni sajam-Okusi hrvatskog sela

Održan Ljetni noćni sajam-Okusi hrvatskog sela

Više od pet tisuća posjetitelja ovaj je vikend pohodilo Sv. Petar u Šumi zbog novog supetarskog projekta Ljetnog noćnog sajma S klobasicom u EU-Okusi hrvatskog sela. Sajam je organiziram na prelijepom supetarskom trgu-placu i klaustru pavlinskog samostana, a svoje je proizvode izložilo 50-ak izlagača, proizvođača domaćih poljoprivrednih proizvoda, a među njima 15-ak proizvođača tradicionalnih suhomesnatih proizvoda iz svih dijelova Hrvatske.

Sajmu su nazočili i partneri sajma „S klobasicom u EU“ iz Vojvodine, Slovenije i Hrvatske. Najtraženiji su bili štandovi s istarskim i slavonskim specijalitetima, a posjetitelji su mogli degustirati najbolje istarske kobasice, salamine, slavonski kulen, čvarke, istarski pršut, istarske i slavonske sireve, rakije, vina,  razne proizvode poljoprivrednih gospodarstava i travara.  Nazočnost više tisuća posjetitelja dokaz je da je konac kolovoza pravi „štajun“ za Ljetni noćni sajam koji se je pretvorio i u pravu turističku feštu posvećenu kobasicama i ostalim tradicionalnim proizvodima uz nazočnost velikog broja turista iz europskih država koji ljetuju u kućama za odmor u središnjoj Istri, ali i u našem priobalju. Općina Sv. Petar u Šumi po okončanju natječaja koji je u tijeku započinje izgradnju prve Kuće od kobasica u Hrvatskoj zahvaljujući kojom će stara zgrada malenice postati nezaobilazno gurmansko svratište, muzejsko interpretacijski prostor i društveni dom za sve ljubitelje tradicionalnih kobasičarskih proizvoda iz države i prostor za druženje lokalnoig stanovništva. Realizacijom ovog projekta Općina Sveti Petar u Šumi sa svojim proizvođačima kobasica još će se čvršće pozicionirati na karti europskih gastro destinacija. U tom je cilju i pokrenuta manifestacija Ljetni noćni sajma „S klobasicom u Europu“ - okusi hrvatskog sela.Otvaranje sajama popratili su brojni gosti i uzvanici među kojima su bili Marija Vučković, ministrica poljoprivrede u Vladi RH, saborski zastupnik Anton Kliman, kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, Ezio Pinzan, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i Tedi Lušetić kao izaslanik Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba pokrovitelja ovogodišnjeg „Supetarskog kulturnog ljeta“.

Sajam je otvorila ministrica Marija Vučković naglasivši kako njeno ministarstvo dobro surađuje s Istarskom županijom i njenim gradovima i općinama koji su veliki korisnik programa Ministarstva poljoprivrede koji se financiraju iz fondova EU. Iz programa ruralnog razvoja u Istarskoj je županiji ugovoreno više od 640 milijuna kuna projekata, a od toga već je isplaćeno oko 200 milijuna kuna. Od 23 hrvatska zaštićena proizvoda dva su iz Istre. Istarski pršut i istarsko maslinovo ulje zaštićeni su oznakom izvornosti, u postupku zaštite su istarski med, sir od ovčjeg mlijeka i meso istarskog goveda, a na kraju svog obraćanja ministrica Vučković izrazila je uvjerenje kako će se uskoro zaštititi istarske kobasice. Saborski zastupnik Anton Kliman rekao je kako ovaj sajam promovira Sveti Petar u Šumi kao turističku destinaciju u kojoj se nude kvalitetni poljoprivredni proizvodi, jer ovo nije samo sajam kobasice već i svega onoga što Istra i Hrvatska mogu ponuditi. Županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan istako je kako ovaj sajam na dobar način spaja poljoprivredu i turizam, te kako je ovo odlična mogućnost plasmana kvalitetnih domaćih tradicionalnih proizvoda kroz turizam. Izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Tedi Lušetić zahvalio je Supetarcima koji ovakvim manifestacijama njeguju tradiciju, a grad Zagreb već više godina podržava sajam S klobasicom u EU i programe „Supetarskog kulturnog ljeta“. Načelnik općine Sv. Petar u Šumi dr.sc. Mario Bratulić naglasio je u na otvorenju da je želja organizatora s ovakvim projektima doprinositi promicanju hrvatskih tradicijskih proizvoda i proizvođača u vrijeme turističke sezone brojnim posjetiteljima iz inozemstva. Vjerujem da će ovo biti poticaj za mnoge proizvođače, da svoje domaće proizvode približe stranim turistima, a hotelske kuće da prepoznaju kvalitetu i značaj ponude najboljih hrvatskih tradicionalnih proizvoda stranim i domaćim gostima rekao je otvaranju sajma Mario Bratulić načelnik Općine Sveti Petar u Šumi. Sad je jasno da će Sv. Petar u Šumi organizacijom proljetnog i ljetnog sajma „S klobasicom u Europu“ i Kućom od klobasica postati najveći centar promocije hrvatskih mesnih tradicijskih proizvoda. 

 

Dokumenti Datum