Vijest

ožu, 26, 2019

S KLOBASICOM U EU 2019.

S KLOBASICOM U EU 2019.

Ovogodišnji sajam S klobasicom u EU u dva je dana okupio preko 12.000 posjetitelja iz Istre, Primorja, Slovenije, Italije, Zagreba i ostalih dijelova Hrvatske. Sajam je ove godine posjetiteljima i izlagačima ponudio niz novih sadržaja te se je sajam proširio u sajmeni šator na trgu, gastro šator, party šator, a po prvi puta se je u klaustru pavlinskog samostana odvijao vrlo posjećen cooking show.

Na sajmu je sudjelovalo 110 izlagača iz Hrvatske i zemalja srednje Europe. Sajmena dvorana je ove godine bila rezervirana za proizvođače kobasica i posebno izabranih tradicionalnih proizvoda, kutak kruha i istarskih likera, show room, vip restoran i supetarski podrum In sylvis. Ove godine je otvorenje sajma održano u klaustru pavlinskog samostana, uz nazočnost brojnih gostiju, uzvanika, izlagača i sponzora. U ceremoniji otvaranja sudjelovali su uz načelnika dr.sc. Marija Bratulić, istarski župan Valter Flego, pomoćnica Ministra gospodarstva Ana Mandac i državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković koja je i sajam proglasila otvorenim nakon rezanja supetarske samostanske kobasice koja je napravljena za ovaj sajam po staroj recepturi iz 17. stoljeća. Svi govornici su istaknuli značaj sajma za promociju i prodaju hrvatskih kobasičarskih proizvoda te najavili potporu i pomoć općini Sv. Petar u Šumi u realizaciji ostalih projekata poput 1. Hrvatske kuće od kobasica, mini sajmene dvorane, sufinanciranje ljetnog noćnog sajma i drugih projekata. U sklopu ceremonije otvorenja potpisana je povelja o prijateljstvu između općina Sv. Petar u Šumi i Jasenice u Zadarskoj županiji. Na početku programa dodijeljene su nagrade ovogodišnjim šampionima u pet kategorija u već tradicionalnom senzornom ocjenjivanju koje je provela udruga Gustus iz Pazina.  Ove godine od 54 ocjenjena uzoraka imamo čak 36 zlata, što dovoljno govori o velikoj kvaliteti, bogatoj aromi i harmoničnosti svih sastojaka u kobasicama koje su proizvođači ove godine postigli, kazala je Blanka Sinčić Pulić, predsjednica udruga senzornih analitičara Gustus. U kategoriji specifičnih kobasica ovogodišnji je šampion tvrtka Gavrilović iz Petrinje. Najbolju slavonsku kobasicu dao je OPG Zvonko Arić iz Starog Petrovog Sela, a najbolju kulenovu seku tvrtka Ari agro iz Nove Gradiške.

Najsretniji kobasičar na sajmu "S klobasicom u Europu" u Svetom Petru u Šumi bio je Dario Šimonović, vlasnik Pršutarne Jadruhi iz Vižinade, koji je prema stručnoj analizi u pavlinskom klaustru proglašen pobjednikom u dvije od pet ocjenjivanih kategorija, za istarsku kosnicu te u onoj najprestižnijoj - za najbolju istarsku kobasicu. Senzorna analiza i ocjenjivanje je nakon sedam godina steklo značaj otvorenog prvenstva Hrvatske i jedno je od najrenomiranijih ocjenjivanja u državi. Prvoga dana sajma posjetitelji su mogli svjedočiti izradi najduže kobasice koju su izradili gosti iz vojvođanskog mjesta Turija poznatog po izradi najdulje kobasice na svijetu. Oni su se predstavili izradom kobasice od 50 metara. Ove je godine šesto Svjetsko prvenstvo u nadivanju klobasica na beku održano u sajmenoj dvorani uz sudjelovanje deset najsretnijih sudionika. Na veliko iznenađenje svih natjecatelja, najspretnija i najbolja ovogodišnja natjecateljica je bila pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac koja je osvojenu nagradu donirala jednoj od supetarskih udruga, na natjecanju je sudjelovala i državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković. Tradicionalno je program završio izborom i blagoslovom novih vitezova od klobasic. Ove godine članovi viteške obitelji postali su: Robert Iveta, Slađan Novosel i Zdravko Masnak.

Nedjeljni sajmeni dan je počeo istarskim doručkom za partnere i goste sajma, a potom je za pedesetak sudionika organizirano pješačenje stazama Supetarštine, a nastavljen je kulinarski show u pavlinskom samostanu gdje su se mogli kušati pljukanci sa šugom od istarskih klobasica, fritaja s istarskim klobasicama, istarski ćevap s bijelim tartufom, vojvođansko-turijska kobasica sa slatkim dinstanim kupusom, istarska klobasica po starinski u malvaziji s krumpir salatom, bišteka od boškarina u umaku od viskija i suhih šljiva, unegački batak s istarskom kobasicom i pireom od celera te vojvođanski paprikaš iz Lemeša.

U sajmenoj dvorani je posjetiteljima prikazana izrada istarske klobasice po starinski u kojoj je sudjelovalo desetak najuspješnijih kobasičara s premijerne manifestacije "Kobasica po strainski". Dan ranije su u večernjim satima proglašene najbolje istarske klobasice po starinski. Stručno ocjenjivanje domaćih kobasica proizvedenih u istarskim kućanstvima održano je početkom veljače. Pristigao je 61 uzorak, a za ovogodišnjeg šampiona "Istarske klobasice po starinski" proglašen je Ivan Macuka iz Svetog Petra u Šumi. Drugo mjesto osvojio je Miroslav Bančić iz Svetog Petra u Šumi, a treće Viktorin Jurić iz Pazina.Nedjeljni sunčani dan bio je idealan i za sudjelovanje u vođenom pješačenju kontemplacijskom pješačkom stazom "Križni put oca Danijela Hekića", koja je otvorena ovog mjeseca. Sajam je zatvoren nakon podjele sajmenih nagrada za posjetitelje.

„Ovo je najbolji sajam do sada, gužva je bila tijekom oba dana od jutra do noći, a čujem i od vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i proizvođača kobasica da su zadovoljni prodajom. Ono što svi hvale je to što smo sajam proširili na cijeli centar mjesta, a posebice u klaustar pavlinskog samostana gdje se oba dana odvijao vrlo posjećen cooking show, što je pun pogodak. Posjetitelji su također mogli posjetiti i našu prekrasnu baroknu crkvu. Naš mali Sveti Petar u Šumi se na dva dana pretvorio u najveći europski grad od kobasica istaknuo je supetarski načelnik Mario Bratulić“.

Dokumenti Datum