Vijest

srp, 1, 2020

OBILJEŽEN DAN OPĆINE SV. PETAR U ŠUMI

OBILJEŽEN DAN OPĆINE SV. PETAR U ŠUMI

Tradicionalnom koncelebriranom svetom misom i svečanom sjednicom Općinskog vijeća na Petrovu 29. lipnja naša Općina obilježila je blagdan svojih zaštitnika svetih Petra i Pavla, Dan općine i 27. rođendan.

Ovogodišnja Petrova specifična je i zbog toga što se zbog Korona krize neće održat tradicionalna manifestacija s zabavnim i sportskim programom.

Petrova 2020. započela je s otvorenjem radova na cesti Sv. Petar u Šumi - Kanfanar, a prije same sjednice svi gosti mogli su razgledati Prvu Hrvatsku kuću od kobasica i društveni dom čija će prva faza radova biti zgotovljena do kraja ovoga tjedna.

Svečana sjednica započela je s izvedbom nacionalne himne i svečane pjesme Krasna zemljo Istro mila u izvođenju glazbenika Bruna Krajcara. Nakon pozdravnih riječi predsjednika općinskog vijeća Nevena Turčinovića, načelnik Općine dr.sc. Mario Bratulić obratio se nazočnima s prigodnim izlaganjem. Načelnik je naglasio kako su zalaganjem svih žitelja i vodstva Općine pozicionirali Sveti Petar u Šumi na europsku gastro kartu te kako će, uz brojne projekte koji su pokrenuti, zasigurno njihovo malo mjesto u prekrasnoj središnjoj Istri biti jedno od najugodnijih za kvalitetan život, ostanak i napredak svih mještana.   Prva faza Kuće od kobasica dovršava se ovih dana, ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala u kolovozu spremamo zajednički sajam S klobasicom u EU i Ljetni sajam- Okusi hrvatskog sela. Načelnik Bratulić se zahvalio Ministarstvu regionalnog razvoja na potpori s osiguranih 2 milijuna kuna za realizaciju projekta vrijednog 3,3  milijuna kuna. Načelnik je spomenuo ostvarenja u proteklih godinu dana poput uređenja dječjih igrališta, početka uređenja dječjeg i sportskog parka Gorinci i supetarskog sportskog centra, a posebno je istaknuo prvu fazu uređenja Hrvatske čitaonice, klimatizaciju osnovne škole i dječjeg vrtića. Danas su započeli i radovi na cesti do Kanfanara, za što je Bratulić posebno zahvalio Županijskoj upravi za ceste, ministru prometa Olegu Butkoviću i saborskom zastupniku Antonu Klimanu na neprekidnoj pomoći u realizaciji infrastrukturnih projekata. Naglašena je briga za mlade, obitelji, demografsku obnovu, vrtić za sve, produženi boravak i ostale programe za mlade, sportaše, penzionere i udruge.  Pokreću se aktivnosti u poslovnoj zoni Škripelj, a od ljeta će na 11 punktova u Općini biti postavljen besplatni Internet. Do jeseni će započeti radovi na rekonstrukciji vodovoda od rezervoara do sela Slavčići uz potporu Hrvatskih voda i Istarskog vodovoda Buzet. Naglasio je  kako je u tijeku izrada Strategije razvoja koja će uvelike definirati budućnost Svetog Petra u Šumi, ali i omogućiti povlačenje više novca iz EU fondova. Saborski zastupnik i treći na listi HDZ-a u 8. izbornoj jedinici na skorim parlamentarnim izborima Anton Kliman zahvalio je Supetarcima na toplom prijemu rekavši kako je gušt pomagati načelniku Bratuliću i mještanima u njihovim projektima te da su se uspjeli izboriti uistinu za nekoliko kapitalnih i važnih. Pravo je zadovoljstvo jer ljudi ostaju ovdje i rade i razvijaju se i dalje. Vjerujem kako ću moći tome doprinijeti i u budućnosti te kako ćete ubrzo dovršiti svoju Kuću od klobasica. Uvjeren sam da svaka općina i svaki grad u Istri imaju svoj smisao i svoje opravdanje. Ukoliko dobijem još jedan mandat uvjeravam vas da ću se boriti za sve općine i gradove, a opstanak Istarske županije je neupitan, to vam mogu jamčiti, rekao je Kliman. Skup je pozdravila i zamjenica istarskog župana Sandra Čakić Kuhar.

Uz veliki broj predstavnika Županije i općina Istre, uručene su nagrade i zahvalnice, a proglašena je i najljepša okućnica Hiacinte Macuka iz sela Videti. Zagvalnice načelnika ove godine su dobile Biserka Griparić, pomoćnica ravnatelja Županijske uprave za ceste i Jasminka Benazić. Plakete općine dodijeljene su Pršutani Jelenić i Kamen d.d. Pazin. U ime nagrađenih zahvalio se je Paolo Jelenić naglasivši da plaketu poklanjaju pokojnoj majci, na  ustrajnosti pokojne majke koja je njega i brata usmjerila na pravi put: Bila bi ponosna da vidi da smo išli dalje..., rekao je Jelenić.  Svečana sjednica održana je uz glazbu istarskog kantautora Bruna Krajcara, u prekrasnom ambijentu klaustra Pavlinskog samostana.  

Dokumenti Datum