Vijest

vlj, 3, 2021

NAŠI PROJEKTI - WiFi4EU U SV. PETRU U ŠUMI

NAŠI PROJEKTI - WiFi4EU  U SV. PETRU U ŠUMI

Sv. Petar u Šumi je od siječnja ove godine u potpunosti realizirao EU projekt besplatnog interneta WiFi4EU. Svi najznačajniji javni prostori naše Općine pokriveni su sada besplatnim internetom velike brzine i kvalitete.

Na području općine postavljeno je 8 vanjskih i 3 unutarnje pristupne točke za besplatni Internet velike brzine od najmanje 30 mbita. WIFI signalom pokriven je kompletan centar Sv. Petra u Šumi od kružnog toka, do placa i svih parkirališta te prostori čitaonice i sportske dvorane. Besplatni Internet postavljen je na postojećem sportskom centru te su malonogometno i nogometno igralište s okolišem pokriveni signalom kao i fitness dvorana i svlačionice.


Pristupne točke postavljene su u sportskom i dječjem parku Gorinci i Dolinci te će svi koji budu boravili na tim prostorima moći koristiti brzi besplatni Internet. Nadalje,  cjelokupni okolišr oko Kuće kobasica pokriven je sa dvije vanjske pristupne točke, a svi posjetitelji unutrašnjosti Kuće od kobasica i Supetarskog doma moći će se koristiti brzim internetom. Ukupno je postavljeno 11 pristupnih točaka, vrijednost projekta je 15.000 eura koji se financira iz EU projekta WiFi4EU, a radove je izvela tvrtka Optima telekom iz Zagreba sa svojim kooperantima.

Što je WiFi4EU i kako funkcionira?

U okviru inicijative WiFi4EU Europska komisija želi osigurati besplatan pristup bežičnom internetu za sve građane EU u javnim prostorima. Svi građani, kako lokalni stanovnici, tako i posjetitelji, tako će moći koristiti Internet besplatno putem WiFi pristupnih točaka na trgovima, parkovima, muzejima, zdravstvenim ustanovama, upravama i ostalim javnim prostorima. Proračun inicijative iznosio je ukupno 120 milijuna EUR za razdoblje 2018. – 2020., a Europska komisija sufinancira postavljanje WiFi pristupnih točaka putem vaučera u vrijednosti 15 tisuća EUR.

Kako funkcionira WiFi4EU?

Svaka općina tijekom cijelog trajanja inicijative WiFi4EU može iskoristiti samo jedan vaučer. Općine kojima je dodijeljen vaučer u jednom pozivu ne mogu podnijeti zahtjev u kasnijim pozivima, a općine koje nisu bile uspješne mogu ponovno pokušati i podnijeti zahtjev u sljedećim pozivima. Nakon što općina dobije vaučer, u roku od 18 mjeseci mora osigurati uspostavu pristupne točke za WiFi4EU. Vaučer WiFi4EU pokriva troškove opreme i ugradnje pristupnih točaka za Wi-Fi, a općine koje dobiju vaučer plaćaju povezivost (internetska pretplata) i održavanje opreme kako bi mogle pružati besplatnu i visokokvalitetnu bežičnu vezu najmanje tri godine.

WiFi4EU za sve mještane Sv. Petra u Šumi i sve posjetitelje naše Općine!

Dokumenti Datum