Vijest

pro, 31, 2018

BOŽIĆNO NOVOGODIŠNJI KONCERT 2018.

BOŽIĆNO NOVOGODIŠNJI KONCERT 2018.

U subotu je u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Sv. Petru u Šumi održan Božićno-novogodišnji koncert povodom supetarskog Adventa i 25. godina općine Sv. Petar u Šumi na kojemu su nastupili ženska klapa Luka iz Rijeke, mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina, dječji zbor Marijine zvjezdice iz Svetog Petra u Šumi i župni zbor Sv. Petar u Šumi. Na početku koncerta mnoštvo posjetitelja pozdravili su supetarski načelnik Mario Bratulić i župnik Ivan Šarić. Koncert je započeo zajedničkom pjesmom svih izvođača: Radujte se narodi.

Dječji zbor Marijine zvjezdice izveo je pjesme Rodilo se dite i Betlehemska sveta noć, a zbor se dosada iskazao vrhunskim nastupima na dječjim festivalima duhovne glazbe naziva "Iskrice" u Vodnjanu. Više su puta nagrađeni za najbolju izvedbu i aranžman, a svake prve nedjelje u mjesecu predvode misno slavlje. Voditelj zbora je Maurizio Zović uz pomoć Marije Hekić.

Crkveno pjevanje u Sv. Petru u Šumi seže još u 1890. godinu. A to su pokazali svojim nastupom pjevačice i pjevači Župnog zbora Sv. Petar u Šumi.  Župni zbor je sudjelovao na Susretima zborova dekanata, Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, aktivan je sudionik Maše po starinski, a 2011. godine na Pasionskoj baštini u Zagrebu prezentirao je istarske napjeve i pjesme. Zbor je pronositelj domicilne baštine i zavičajnih napjeva, a izveo je pjesme: Veselje ti navješćujem, pristupite vjerni, zatitraše zvjezdice i iznad naših se poljana.

Poseban gost bila je riječka klapa Luka koja je sinonim kvalitete ženskog klapskog izričaja s osebujnim vokalnim izvedbama. Svoju prisutnost na inozemnoj i domaćoj glazbenoj sceni upotpunila je brojnim koncertima, natjecanjima, raznim glazbeno-scenskim projektima, festivalima zabavne glazbe, dramskim predstavama, TV-spotovima, a snimila je i 7 nosača zvuka. U prvom setu izvele su : U  se vrijeme  godišta, u obradi Duška Tambače, tri kralja jahahu, u obradi Nikice Kalođere, oj pastiri i Veseli se Majko Božja, a koju je obradio Ljubo Stipišić Delmata.

Mješoviti pjevački zbor “Roženice” Pazin na poseban je način upotpunio ovogodišnji koncert ponovno iskazujući svoju kvalitetu i bogatstvo repertoara. A  nezaobilazan je sudionik svih važnijih događaja u Pazinu i širom Istre. Repertoar zbora je raznolik - od djela iz istarske glazbene baštine, do djela hrvatskih i stranih, svjetski poznatih skladatelja. Zbor pod ravnanjem prof. Ines Kovačić Drndić izveo je skladbe: Laudate omnes gentes, Milost, Bijeli Božić i Ukuthula.

Klapa Luka iz Rijeke završila je ovogodišnji koncert, a važno je naglasiti da je klapa Luka ovogodišnji osvajač najprestižnije hrvatske diskografske nagrade Porin za album „Zbog ljubavi“ u kategoriji pop-folklorne glazbe. U drugom setu slušali smo: Rodia se Bog i čovik, glazba i stihovi Ljubo Stipišić Delmata, Kad se Isus ditić u Betlem porodi ,narodna, obrada Joško Ćaleta, The little drummer boy i Dime Nino, narodna iz Andaluzije. Na kraju su članovi zbora i načelnik općine dodijelili nagrade za deset godina vođenja zbora Mauriciju Zoviću.

Na kraju izvedena je zajednička Božićna pjesma Narodi nam se kralj nebeski. 

Dokumenti Datum