Kultura

Klapa Sveti Petar

Kronika djelovanja

Početkom 2004. godine dvojica supetarskih zaljubljenika u lijepu pjesmu Viktor Prenc i Damir Kraljić došli su na ideju o stvaranju klape kao čimbenika koji okuplja ljude koji vole skladno i nadasve lijepo višeglasno pjevanje. Počelo se od slogana „ČA MI U SVETIN PETRU NEBIMO MOGLI NAPRAVIT KLAPU“. Tijekom ožujka iste godine počelo se sa okupljanjem potencijalnih članova, tako da je u travnju stvorena klapa od deset članova i to:Arijan Kalac, Viktor Prenc, Damir Bažon, Viktor Žgrablić, Marijan Erman, Aljoša Jašić, Marko Pamić, Davor Pamić, Boris Bažon, Damir Kraljić anje prvih pjesama po obiteljskim kućama članova klape da bi se za nepunih mjesec dana klapa preselila u općinske prostorije. Klapa je dobila ime po patronu i zaštitniku župe „Svetom Petru“. Uslijedio je i prvi nastup na dan Petrove pred supetarskom publikom i gostima u samostanskom klustru. Članovima klape nije bilo lako izaći pred publiku koja je očekivala savršenu klapu, ali prevladao je entuzijazam i prvi je nastup uspio na sveopće zadovoljstvo. Tijekom godine klapu uspješno vodi bariton Marijan Erman.

Klapa Sveti Petar

Klapa Sveti Petar

2005. godina

Prvi debitantski nastup zbio se na 8. festivalu istarskih klapa u Buzetu. Slijede nastupi za dan Općine i na proslavi Petrove u klaustru samostana sa gostima iz Klape Motovun. Dana 28.11.2005. godine održana je osnivačka skupština klape na kojoj je izabrano vodstvo i donesen statut te od toga datuma klapa djeluje kao udruga „Klapa Sveti Petar“.

Klapa Sveti Petar

2006. godina

Kako su ambicije klape rasle tako se i ukazala potreba za stručnim voditeljem, te od siječnja klapu vodi gđa. Aida Vidan, a paralelno dolazi do transformacije u sastavu klape te se u travnju klapa popunjava novim članovima te klapa djeluje u tom sastavu i danas:

  • I. tenor – Dinko Tripović
  • II. tenor – Marijan Erman
  • II. tenor – Mirjan Bibulić
  • II. tenor – Damir Bažon
  • Bariton – Viktor Prenc
  • Bariton – Aljoša Jašić
  • Bas – Davor Pamić
  • Bas – Boris Bažon
  • Bas – Damir Kraljić

Klapa u 2006. godini nastupa na festivalu u Buzetu, raznim susretima u Istri te prvi put van Županije istarske, na susretu klapa Vrbnik 2006. na otoku Krku. U mjesecu rujnu klapa sa općinom Sveti Petar organizira 1. susret klapa pod sloganom „Ki kanta grdo ne pensa“ koji je održan u klaustru samostana pred mnogobrojnom publikom. Na susretu je nastupilo 12 klapa iz Istre i Kvarnera. Tijekom studenog i prosinca klapa učestvuje na humanitarnim koncertima u Pazinu, božićnom koncertu u Motovunu, a u naselju Heki održan je zajednički koncert sa klapom „Cambi“.

Klapa Sveti Petar

Klapa Sveti Petar

2007. godina

U svibnju na treću obljetnicu postojanja održan je humanitarni koncert u župnoj crkvi uz nazočnost klapa Motovun, Teran iz Trviža i crkvenog zbora. Istog mjeseca klapa putuje u Padovu gdje održava koncert posvećen MATICI ISELJENIKA HRVATSKE u Padovi. Slijedi priprema 2. susreta klapa (15.09.) koji je premješten na supetarski plac. Nastupilo je 13 klapa u prekrasnom ambijentu (cca 1000 posjetitelja) 2007. godina bila je vrlo uspješna sa preko 30 nastupa u domovini i inozemstvu.

Klapa Sveti Petar

Klapa Sveti Petar

2008. godina

Kao kruna četverogodišnjeg rada i odricanja, klapa je na poziv iz Crne gore prihvatila da sudjeluje na „DANIMA ISTRE U BOKI“, održala 4 koncerta i to u Tivtu, Kotoru i Herceg Novom. Klapa je intenzivirala svoje djelovanje te je početkom godine izborila pravo sudjelovanja na debitantskoj večeri Omiškog festivala u Bolu na Braču koje je izlučno natjecanje za nastup na 42. Festivalu dalmatinskih klapa – Omiš 2008. Klapa Sv.Petar je 13.06.2008. na debitantskoj večeri Omiškog festivala u Bol na Braču sa pjesmama „Drži na pameti“ i „Pismo moja hrli tamo“ osvojila posebnu nagradu publike.

 

logo-sveti-petar-sv-petar-svpetar-znak-samo

Općina Sv. Petar u Šumi

Sv. Petar u Šumi 6
52404 Sv. Petar u Šumi
Republika Hrvatska
OIB: 95418771492
IBAN: HR6224020061843300000

Pon – Pet: 7:00 – 15:00

Korisni linkovi

Općina Sveti Petar u Šumi © 2023. Sva prava pridržana

Dizajn i razvoj: https://appydevelopment.com

Skip to content