Publikacija općine Sveti Petar u šumi

Velik promotivni iskorak

U supetarskoj se crkvi na glavnom oltaru čuva znamenita i čudotvorna slika Gospe Čestohovske, koja je po zapisu oca pavlina Pavla Subskog na Badnjak 1721. proplakala

Ovogodišnja Petrova, blagdan Sv. Petra i Pavla, koji općina Sveti Petar u Šumi slavi i kao Dan općine, bila je bogata kulturnim, zabavnim i sportskim programima, pa je tako jedna zanimljiva publikacija, »Sveti Petar u Šumi«, ostala na margini naših izvješćivanja. Riječ je o brošuri koja na 30-ak stranica sažeto, ali vrlo informativno opisuje Sveti Petar u Šumi kao naselje i samostan sa svim njihovim posebnostima. U ovoj publikaciji, koju je priredio akademik Josip Bratulić, dvojezično se, usporedno na hrvatskom i engleskom jeziku, može pregledno pratiti povijesni razvitak naselja vezanog uz benediktinski samotan Sancti Petri in Sylvis – Sveti Petar u Šumi, u kojem je prema legendi boravio mađarski kralj Salomon nakon što je zbačen s prijestolja. No, povijest Sv. Petra u Šumi blisko je povezana s pavlinima koji ovamo dolaze nakon što su 1459. stari benediktinski samostan dobili na dar od cara Friedricha III.
Pavlini su ubrzo po svom dolasku preuredili samostan, a 1731. temeljito su ga obnovili. Nakon toga 1755. dovršena je i nova crkva Sv. Petra i Pavla, zapravo stara preuređena prema uzoru na pavlinske barokne crkve u Hrvatskom zagorju, što je čini jedinstvenom u Istri. U njoj se, na glavnom oltaru, čuva znamenita i čudotvorna slika Gospe Čestohovske, koja je po zapisu oca pavlina Pavla Subskog na Badnjak 1721. proplakala. Od tada pa sve do odlaska pavlina iz Svetog Petra u Šumi 1783. ova je crkva bila okupljalište hodočasnika. Prema sačuvanim dokumentima zagovorom Gospe Čestohovske dogodilo se više čudesnih ozdravljenja. Osim toga, supetarski pavlinski samostan poznat je i kao rasadnik mnogih znanja i vještina, od poljoprivrede, graditeljstva do ljekarništva. Pavlini su ondje vodili pučku školu koju su uz supetarsku polazila aristokratska i građanska djeca iz raznih krajeva Istre. Oko 1770. u ovom su se samostanu održavala predavanja iz filozofije, pa je kratko vrijeme radio i kao Filozofski fakultet.
Ovo su samo neke od zanimljivosti koje uz ostale donosi ova publikacija, namijenjena ponajprije Supetarcima da bolje upoznaju svoj kraj, ali i namjernicima koji će na ovim stranicama ispisanim jednostavnim rječnikom naći mnogo podataka o ovom zanimljivom i po mnogočemu posebnom mjestu. Nakladnik je Općina Sveti Petar u Šumi, koja je publikacijom napravila veliki iskorak u promociji ovog kraja.
Boljem snalaženju po Supetaršćini zacijelo pomaže i informativna ploča postavljena za Petrovu na plac, a dobro je što su tijekom ljeta crkva i samostan otvoreni, pa se sve ono što se navodi i opisuje u brošuri i bez prethodne najave može razgledati i doživjeti.

Izvor: Glas Istre

Previous SV. PETAR U ŠUMI NA POPISU TURISTIČKIH LOKALITETA
logo-sveti-petar-sv-petar-svpetar-znak-samo

Općina Sv. Petar u Šumi

Sv. Petar u Šumi 6
52404 Sv. Petar u Šumi
Republika Hrvatska
OIB: 95418771492
IBAN: HR6224020061843300000

Pon – Pet: 7:00 – 15:00

Korisni linkovi

Općina Sveti Petar u Šumi © 2023. Sva prava pridržana

Dizajn i razvoj: https://appydevelopment.com

Skip to content