Večeri su
nazočili uglednici iz svijeta gastronomije, gospodarstva, kulture, novinarstva,
tradicionalni slavonski proizvođači te politike, državne, regionalne i lokalne
vlasti koji su mogli uživati u šest sljedova
specijaliteta pripremljenih od istarskih i slavonskih kobasica.
Slavonski početak dočekao je goste s pićem
dobrodošlice u kojemu se nudila travarica Galiot,
medica s čilijem i odležana slavonska šljivovica. Sve je bilo začinjeno mini delikatesom
pripravljenom od suhih slavonskih šljiva, bučinih
sjemenki i dimljenog baranjskog sira okupanih u slavonsku slaninu i istarsku
pancetu. Za
hladno predjelo poslužen je „Pjat S klobasicom u Europi“ osmišljen s istarskom
kobasicom, samoborskom salamom, slavonskim kulenom, baranjskim sirom i salatom
od ječma, uz kojega je poslužena zrela malvazija Arbor od vinarije In Sylvis. Iza
imena „Istarska medežija za viteze od klobasica“ krije se prekrasno toplo
predjelo sljubljivanja zelene i plave Hrvatske, sačinjeno do raviola punjenih kulenovom
sekom s umakom od parmezana i slavonskih čvaraka te pljukanci u šugu od
istarskih kobasica. Uz slavonsko-istarsko predjelo poslužene su vrhunska vina, graševina Kalazić i zeleni silvanac Antunović.
Slijedom „Ne
dirajte mi ravnicu“ predstavljene su najbolje istarske kobasice iz masti
sljubljene s slavonskom kobasicom u pireu od biži i celera. Ovo se jelo odlično
spojilo s najboljim slavonsko-baranjskim frankovkama od Kolara i Pinkerta posebno
izabranim za ovaj gourmet. Istarski boškarin postao je nacionalni brend te bez
njega više nema ni glavnoga jela te se
je naša „Bećarska bišteka“ sastojala od bišteke
istarskog boškarina s umakom od suhih slavonskih šljiva i istarskog viskija, pečene kapule u soli i krumpira.
Uz ovo jelo poslužena su dva iznimna,
vrhunska caberneta sauvignona iz vinarija Brzica i Sabo.
Za kraj
večeri, kao desert poslužena je „Kobasičarska slatka tajna“ slastica s kremom od palente i naranče
s pjenicom od skute i crnoga motovunskog tartufa uz nezaboravni baranjski žuti
muškat Svjetli dvori. Na kraju gourmeta, za dobar put, poslužene su zlatne čokoladne praline od tamne čokolade s punjenjem
od pikantne slavonske kobasice uz koje su posluženi likeri masline, šljivovica
i istarski viski Juraj Dobrila.
Autor jela
i šef kuhinje bio je mladi kuhar sajma „S klobasicom u EU“ Danijel Dosković, a
večeru su glazbom i zabavnim programom obogatili poznati istarski kantautor
Bruno Krajcar te nezaboravni gastro voditelj
Davor Šišović.
Prije
gourmeta održan je panel na temu „TURIZAM I LOKALNI PROIZVODI“ na kojemu su
sudjelovali župan Ivan Anušić, Tomica Đukić, chef Hotela Osijek i Hrvatske nogometne
reprezentacije, Silva Wendling, pročelnica za poljoprivredu Osječko baranjske
županije, dr.sc. Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije,
Sanja Kantaruti, direktorica TZ središnje Istre, dr.sc. Mario Bratulić,
načelnik općine Sv. Petar u Šumi i Ivana Jurić, direktorica TZ Osječko
baranjske županije. Moderator panela je Davor Šišović, novinar Glasa Istre,
publicist i promotor enogastronomskih tradicija. Panel je obradio teme iz
enogastronomske tradicijske baštine u suvremenoj turističkoj ponudi, uloga
lokalnih i tipičnih proizvoda u formiranju turističkog doživljaja, zaštita
proizvoda, važnost podrške lokalnom proizvodnom sektoru, prepoznatljivost
destinacije, uloga politike i druge teme.
Gastro partneri
večeri bili istarski i Slavonsko-baranjski proizvođači tradicionalnih proizvoda
uz pomoć Sajma S klobasicom u EU, općine Sv. Petar u Šumi i Osječko-baranjske
županije.