S KLOBASICOM U EU: 120 IZLAGAČA, KONCERTI, GASTRO DELICIJE, MEĐUNARODNA KONFERENCIJA…

Ususret međunarodnom sajmu „S klobasicom u EU“ u Sv. Petru u Šumi 15. – 17. ožujka 2024.

DESETLJEĆE SAJMA STVORILO BREND ISTARSKE KLOBASICE

Za Sv. Petar u Šumi kažu da ja zavičaj tradicije. Ne samo deklarativno, ovdje baštinu doista njeguju, njome se ponose. Istarska klobasica i suhomesnati proizvodi njihov su najveći adut. Stoga ovog (produženog) ožujskog vikenda od četvrtka 14. do nedjelje 17. u Sv. Petru u Šumi deseti put slave njeno veličanstvo klobasicu i kolegicu joj salamu. Vikend je to kada svi putevi ponovno vode na 10. međunarodni sajam „S klobasicom u Europu“ u organizaciji Općine Sv. Petar u Šumi, a u suorganizaciji brojnih partnera, udruga, sponzora.

Kada smo prije deset godina pokretali prvi sajam, organizaciji smo pristupili sa strahopoštovanjem svjesni važnosti i značaja proizvodnje suhomesnatih proizvoda za istarske obitelji u prošlosti. Danas ta ista proizvodnja za mnoge naše obitelji znači i budućnost, jer baveći se ovim poslom mogu osigurati egzistenciju. Svih ovih godina brend suhomesnatih proizvoda gradimo promišljeno: radimo na valorizaciji, ali i zaštiti, održivo i odgovorno. Sav naš trud i htjenje da istarska klobasica postane brand i ponos marljivih ljudi, sada dolazi na vidljivo i rezultira prepoznatljivošću proizvoda diljem Hrvatske, ali i u Europi. Sve ovo prati konstantno ulaganje u znanje i podizanje kvalitete proizvoda što potvrđuje broj zlatnih odličja na ovogodišnjem ocjenjivanju pristiglih uzoraka, ističe dr.sc. Mario Bratulić, načelnik Općine Sv. Petar u Šumi.

Na ovogodišnjem sajmu izlaže 120 izlagača iz Hrvatske i Slovenije, te se predstavljaju partneri srednjoeuropskih zemalja. Najviše je izlagača suhomesnatih proizvoda (kobasica, pancete, ombola, pršuta, kosnice, kulena, kulenove seke…), no nudit će se još brojni proizvodi lokalnog podneblja poput meda, vina, rakija, sira i dr. Suhomesnati proizvodi naći će se na sajmenom prostoru u školskoj dvorani, dok će ostali izlagači biti smješteni u šatoru na trgu te na otvorenom djelu trga.

Radno vrijeme sajma i Dana zaštićenih hrvatskih proizvoda te Dana hrvatskih kobasica i salama je u petak od 15:00 do 22:00 sata te u subotu i nedjelju od 10:00 do 22:00 sata. Ulaznica za sajmeni dan iznosi 5 eura te uključuje posjet sajmu i zabavni program odnosno koncert grupe Dalmatino u petak tj. koncert Lidije Bačić u subotu. Supetarkama i Supetarcima ulaz je slobodan uz predočenje osobne iskaznice.

Službeno otvaranje sajma je u petak navečer kada će biti dodijeljena priznanja najboljim proizvođačima kobasica i salama. Podsjetimo. Senzorno je ocjenjeno 210 pristiglih uzoraka kobasica i salama iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Srbije, BiH i Portugala, u 11 kategorija. Ukupno će biti dodijeljeno 147 zlatnih medalja, 61 srebrna, te jedna brončana medalja, dok jedan uzorak nije ocijenjen. Predsjednik senzornog povjerenstva je dr.sc. Mario Bratulić, zamjenik dr.sc. Dubravko Viduč. Šampion sajma i osvajač klobasičarske štafete je OPG Franjul iz Sv. Petra u Šumi za istarsku kosnicu. U subotu je na rasporedu 1. Svjetsko prvenstvo u izradi istarske klobasice powered by Histris. Odmah zatim proglasit će se ovogodišnja vitezica i vitez od klobasic.

Sajmu prethodi 3. međunarodna konferencija S klobasicom u EU na rasporedu u četvrtak. Teme panela su: Made in Croatia – od autohtone pasmine do proizvoda zaštićenog naziva u EU, Utjecaj šumarstva na praktično življenje na primjeru Istre i  Primorja – Hrvatske šume, Kako možemo brendirati regiju kroz prehrambene proizvode, evente i gastronomiju?, dok će sajam „S klobasicom u EU“ biti predstavljen retro perspektivom. Svi panelisti vrhunski su stručnjaci područja i ustanova odnosno institucija ili privatnog sektora iz kojeg dolaze. Na tragu toga, potpisat će se ugovor o suradnji između FET Mijo Mirković Pula i Općine Sv. Petar u Šumi.

Više informacija kao i cjelokupni program moguće je pronaći na društvenim mrežama te na službenoj internetskoj stranici Općine Sv. Petar u Šumi.

Previous OBAVIJEST O JAVNOJ RASPRAVI o Prijedlogu Urbanističkog plana uređenja sunčane elektrane K.D. IDEA PLUS
logo-sveti-petar-sv-petar-svpetar-znak-samo

Općina Sv. Petar u Šumi

Sv. Petar u Šumi 6
52404 Sv. Petar u Šumi
Republika Hrvatska
OIB: 95418771492
IBAN: HR6224020061843300000

Pon – Pet: 7:00 – 15:00

Korisni linkovi

Općina Sveti Petar u Šumi © 2023. Sva prava pridržana

Dizajn i razvoj: https://appydevelopment.com

Skip to content