Ugovor o sufinanciranju Prve Hrvatske kuće od kobasica između
Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i općine Sv. Petar u Šumi, potpisan je 30.
travnja na iznos od 800.000 kn, a aneks ugovora 29. studenog 2019. godine na
iznos od 400.000,00 kn. Radovi za prvu fazu uređenja ( bez opreme i uređenja okoliša) ugovoreni su
u iznosu od 1.272.556,00 kn bez PDV, a
uz dodani PDV ukupna vrijednost je 1.590.695,75 kn. Projekt prve faze biti će
gotov do kraja ožujka ove godine. U
drugoj fazi opremiti će se kuhinja, dobaviti multimedija, oprema za
klimatizaciju i grijanje, opremiti muzejsko galerijski prostor, nabaviti sav
namještaj, urediti okoliš, parking i pristupni put.
Kada bude završena „Prva Hrvatska kuća kobasica“ tijekom čitave godine okupljati će proizvođače, promotore, ocjenjivače kobasica i ostalih tradicionalnih proizvoda iz Hrvatske i
inozemstva. Prostor će se koristiti kao “Supetarski društveni i kulturni dom” s raznim programima za
djecu, mladež, udruge, sportske klubove i umirovljenike. U sklopu Kuće organizirati će se kino i kazališne predstave, plesne večeri, gledanje sportskih susreta,
izložbe, edukacije, gastro večeri i drugi programi namijenjeni žiteljima
općine.
„Dom-Kuća od kobasica“ sastojat će se
od centralne prostorije površine 140 m², izložbene galerije i muzeja hrvatskih
kobasica na galeriji od 40 m², sanitarnog čvora, garderobe, prezentacijskog pulta i kuhinje-senzornog
laboratorija. Kuća će biti opremljena modernom tehnološkom i multimedijalnom koja
će biti prilagođena raznim prezentacijama, predavanjima,
snimanju, ocjenjivanjima tradicionalnih proizvoda i eventima. U izložbeno-galerijskom prostoru
uredit će se inovativni edukacijsko povijesni muzej po uzoru na slične muzeje
koji već postoje u Europi. Cjelokupni prostor biti će prilagođen i za funkciju interpretacijskog
centra i centra za posjetitelje koji će tijekom cijele godine moći posjetiti našu
Kuću koju ćemo uključiti u novu turističku ponudu općine s ciljem povezivanja svih
zainteresiranih supetarskih poduzetnika za bolje valoriziranje i brendiranje
našega mjesta u posebnu mikro turističku i gastro destinaciju.