S KLOBASICOM U EU 2019.

Na
sajmu je sudjelovalo 110 izlagača iz Hrvatske i zemalja srednje Europe. Sajmena
dvorana je ove godine bila rezervirana za proizvođače kobasica i posebno
izabranih tradicionalnih proizvoda, kutak kruha i istarskih likera, show room, vip
restoran i supetarski podrum In sylvis. Ove godine je otvorenje sajma održano u
klaustru pavlinskog samostana, uz nazočnost brojnih gostiju, uzvanika, izlagača
i sponzora. U ceremoniji otvaranja sudjelovali su uz načelnika dr.sc. Marija
Bratulić, istarski župan Valter Flego, pomoćnica Ministra gospodarstva Ana
Mandac i državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković koja je i
sajam proglasila otvorenim nakon rezanja supetarske samostanske kobasice koja
je napravljena za ovaj sajam po staroj recepturi iz 17. stoljeća. Svi govornici
su istaknuli značaj sajma za promociju i prodaju hrvatskih kobasičarskih
proizvoda te najavili potporu i pomoć općini Sv. Petar u Šumi u realizaciji
ostalih projekata poput 1. Hrvatske kuće od kobasica, mini sajmene dvorane, sufinanciranje
ljetnog noćnog sajma i drugih projekata. U sklopu ceremonije otvorenja
potpisana je povelja o prijateljstvu između općina Sv. Petar u Šumi i Jasenice
u Zadarskoj županiji. Na početku programa dodijeljene su nagrade ovogodišnjim
šampionima u pet kategorija u već tradicionalnom senzornom ocjenjivanju koje je
provela udruga Gustus iz Pazina.  
Ove godine od 54 ocjenjena
uzoraka imamo čak 36 zlata, što dovoljno govori o velikoj kvaliteti, bogatoj
aromi i harmoničnosti svih sastojaka u kobasicama koje su proizvođači ove
godine postigli, kazala je Blanka Sinčić Pulić, predsjednica udruga senzornih
analitičara Gustus. U kategoriji specifičnih kobasica ovogodišnji je šampion
tvrtka Gavrilović iz Petrinje. Najbolju slavonsku kobasicu dao je OPG Zvonko
Arić iz Starog Petrovog Sela, a najbolju kulenovu seku tvrtka Ari agro iz Nove
Gradiške.

Najsretniji
kobasičar na sajmu “S klobasicom u Europu” u Svetom Petru u Šumi bio
je Dario Šimonović, vlasnik Pršutarne Jadruhi iz Vižinade, koji je prema
stručnoj analizi u pavlinskom klaustru proglašen pobjednikom u dvije od pet
ocjenjivanih kategorija, za istarsku kosnicu te u onoj najprestižnijoj – za
najbolju istarsku kobasicu. Senzorna analiza i ocjenjivanje je nakon sedam
godina steklo značaj otvorenog prvenstva Hrvatske i jedno je od
najrenomiranijih ocjenjivanja u državi. Prvoga dana sajma posjetitelji su mogli
svjedočiti izradi najduže kobasice koju su izradili gosti iz vojvođanskog mjesta
Turija poznatog po izradi najdulje kobasice na svijetu. Oni su se predstavili
izradom kobasice od 50 metara. Ove je godine šesto Svjetsko prvenstvo u
nadivanju klobasica na beku održano u sajmenoj dvorani uz sudjelovanje deset
najsretnijih sudionika. Na veliko iznenađenje svih natjecatelja, najspretnija i
najbolja ovogodišnja natjecateljica je bila pomoćnica ministra gospodarstva Ana
Mandac koja je osvojenu nagradu donirala jednoj od supetarskih udruga, na natjecanju
je sudjelovala i državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković. Tradicionalno
je program završio izborom i blagoslovom novih vitezova od klobasic. Ove godine
članovi viteške obitelji postali su: Robert Iveta, Slađan Novosel i Zdravko
Masnak.

Nedjeljni sajmeni
dan je počeo istarskim doručkom za partnere i goste sajma, a potom je za
pedesetak sudionika organizirano pješačenje stazama Supetarštine, a nastavljen
je kulinarski show u pavlinskom samostanu gdje su se mogli kušati pljukanci sa
šugom od istarskih klobasica, fritaja s istarskim klobasicama, istarski ćevap s
bijelim tartufom, vojvođansko-turijska kobasica sa slatkim dinstanim kupusom,
istarska klobasica po starinski u malvaziji s krumpir salatom, bišteka od
boškarina u umaku od viskija i suhih šljiva, unegački batak s istarskom
kobasicom i pireom od celera te vojvođanski paprikaš iz Lemeša.

U sajmenoj
dvorani je posjetiteljima prikazana izrada istarske klobasice po starinski u
kojoj je sudjelovalo desetak najuspješnijih kobasičara s premijerne
manifestacije “Kobasica po strainski”. Dan ranije su u večernjim
satima proglašene najbolje istarske klobasice po starinski. Stručno
ocjenjivanje domaćih kobasica proizvedenih u istarskim kućanstvima održano je
početkom veljače. Pristigao je 61 uzorak, a za ovogodišnjeg šampiona
“Istarske klobasice po starinski” proglašen je Ivan Macuka iz Svetog
Petra u Šumi. Drugo mjesto osvojio je Miroslav Bančić iz Svetog Petra u Šumi, a
treće Viktorin Jurić iz Pazina.Nedjeljni sunčani dan bio je idealan i za sudjelovanje
u vođenom pješačenju kontemplacijskom pješačkom stazom “Križni put oca
Danijela Hekića”, koja je otvorena ovog mjeseca. Sajam je zatvoren nakon
podjele sajmenih nagrada za posjetitelje.

„Ovo je najbolji
sajam do sada, gužva je bila tijekom oba dana od jutra do noći, a čujem i od
vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i proizvođača kobasica da su
zadovoljni prodajom. Ono što svi hvale je to što smo sajam proširili na cijeli
centar mjesta, a posebice u klaustar pavlinskog samostana gdje se oba dana
odvijao vrlo posjećen cooking show, što je pun pogodak. Posjetitelji su također
mogli posjetiti i našu prekrasnu baroknu crkvu. Naš mali Sveti Petar u Šumi se na
dva dana pretvorio u najveći europski grad od kobasica istaknuo je supetarski
načelnik Mario Bratulić“.

Previous PROGRAM S KLOBASICOM U EU
logo-sveti-petar-sv-petar-svpetar-znak-samo

Općina Sv. Petar u Šumi

Sv. Petar u Šumi 6
52404 Sv. Petar u Šumi
Republika Hrvatska
OIB: 95418771492
IBAN: HR6224020061843300000

Pon – Pet: 7:00 – 15:00

Korisni linkovi

Općina Sveti Petar u Šumi © 2023. Sva prava pridržana

Dizajn i razvoj: https://appydevelopment.com

Skip to content