Pravila:
Ekipa mora imati najmanje tri člana, a natjecanje počinje u 15.00 sati i trajat će oko 120 minuta, a ocjenjivanje 60 minuta.
Organizator osigurava sirovinu(svinjsko meso i slaninu u količini od 5-10kg, svinjska crijeva, sol, papar, češnjak, vino, vagu za vaganje.
Svi timovi i natjecatelji moraju obavezno imati svoje pregače, kape i marame.
Tim donosi svoju tradicionalnu ručnu makinu(mašinu), punilicu, noževe i vlastite proizvode za degustaciju i prezentaciju (rakije, vino, kolače i suhe kobasice )
Ekipa koje sudjeluju u natjecanju nakon izrade istarskih kobasica daje komisiji komad od 40 cm kobasica za pečenje i ocjenjivanje.
Ostatak kobasica je u vlasništvu ekipe, ali se to ne peče na festivalu već ekipa može iskoristiti kobasice za svoje potrebe.
Prilikom pečenja predstavnik svakoga tima sudjeluje zajedno sa komisijom u pečenju kobasica.
Posebno se dodjeljuju dodatni bodovi ekipama koje se predstave na najoriginalniji način (originalne nošnje, oprema, najstarije mašine za meso, prezentacije, ples, degustacije)
Prvih pet ekipa osvojit će nagrade, a najbolje tri ekipe posebna priznanja partnera sajma.
Ekipe su ove godine oslobođene plaćanja kotizacije za natjecanje.
Važno: zbog ograničenog broja ekipa, prednost imaju ekipe koje se najbrže prijave i ekipe po pozivu organizatora.
Moderator i voditelj natjecanja DAVOR DRETAR DRELE uz stručni žiri sastavljen od najboljih majstora za proizvodnju istarskih kobasica.