Sport

Sport

NK “Puris” je udruga građana u kojoj je registrirano 60-tak članova u tri natjecateljske kategorije: pionirskoj, juniorskoj i seniorskoj s ciljem promicanja i razvoja nogometnog sporta.

Članovi udruge osim mještana Sv. Petra u Šumi dolaze iz susjednih naselja Kringe, SvPetara, Žminja i grada Pazina.

Govoreći o NK Purisu danas, moramo se svakako osvrnuti na početak organiziranog bavljenja nogometom u Sv. Petru u Šumi. Godine 1957. skupina mladih entuzijasta na čelu s Mladenom Turčinovićem, Petrom Jurmanom, Aldom Zgrablićem, Donatom Breščićem, Ivanom Franjulom, pok. Marijom Vrhom, pok. Romanom Žgrablićem i pok. Antunom Turčinovićem osnovala je nogometni klub „Borac“.

Aktivnost kluba očitovala se u odigravanju nogometnih utakmica sa susjednim klubovima, NK Pazinkom i NK Žminjom te organiziranju i sudjelovanju na nogometnim turnirima u Sv. Petru u Šumi, Cerovlju, Lupoglavu i drugim mjestima. Kao zanimljivost može se navesti činjenica da se na utakmice u obližnja mjesta nerijetko putovalo traktorom, koji je vozio pok. Mario Jop. Izuzev nogometa, djelatnost kluba bila je okrenuta i drugim sportovima poput rukometa, odbojke, stolnog tenisa, streljaštva i šaha. Nakon desetak godina neprekinute aktivnosti, klub se polako gasi.

Godine 1978. navedena je skupina ljudi po nagovoru pok. gosp. Petra Radovana osnovala Sportsko Društvo „Puris“ u sklopu kojeg su postojali nogometni i boćarski klub. Nogometni klub „Puris“ već u svojoj prvoj natjecateljskoj godini osvaja prvo mjesto u MNL Pazin-Poreč-Rovinj te stječe pravo nastupa u višem rangu, odnosno u tadašnjoj Istarskoj „B“ ligi. Svakako se treba prisjetiti generacije nogometaša koja je to ostvarila. Te 1978./1979. za NK Puris su nastupali: Mario Rabar, Marčelo Dujanić, Viktor Zgrablić, Edo Bratulić, Serđo Udovičić, Leandar Hek, Neven Hek, Damir Ćus, Miran Nefat, Boris Nefat, Josip Jurman, Zorko Družetić, Lučano Družetić, Volođa Jašić, Ivan Franjul, Mario Jurman, Lučano Pamić, Danijel Štoković, Valter Franjul, Vlado Baračić, Željko Baćac, a momčad je vodio prof. Josip Polić. U natjecateljskoj godini 1979./1980. ustrojena je juniorska kategorija za koju su nastupili igrači koji danas čine okosnicu uprave nogometnog kluba poput primjerice Nadira Breščića, Žarka Vodopije, Ladislava Turčinovića, Marina Hrvatina, Otavija Pamića, Ivana Pamića, Mirana Zgrablića, Darija Pamića te nešto kasnije i Darija Žgrablića.

Ova generacija mladih nogometaša najveći uspjeh ostvarila je u sezoni 1981./1982. osvojivši prvo mjesto u ligi, te je iste godine ostvarila plasman u polufinale kupa i polufinale prvenstva ondašnje Istarske regije. U toj generaciji još su nastupali i pok. Denis Zgrablić, Vinko Macuka, Marino Ladavac, Milan Mavrić, Eugen Ujčić, Nevio Hekić, Dean Udovičić, Darko Jurman, Edi Hekić, Lučano Švić, Robert Krbavac, Dorijano Kalac, pok. Milan Turković.

U sezoni 1994./1995. ustrojena je pinonirska kategorija za koju je tijekom godina nastupao čitav niz igrača od kojih su neki, poput Davida Dujanića, nosili majicu s državnim grbom u mlađim kategorijama, a neki i danas nastavljaju s tom tradicijom, primjerice Mateo Breščić u reprezentaciji Hrvatske U-17. Osim ove dvojice igrača valja spomenuti još i Maura Matiku, Marka Bačića, Matka Videkića, Dominika Šegona, Andreju Žgrablića, koji danas nastupaju u višerangiranim klubovima poput NK Karlovca, NK Žminja, NK Rovinja, NK Pazinke.

Najveći uspjeh mlađih kategorija zabilježen je u prošloj natjecateljskoj sezoni 2006./2007. kada su i pioniri i juniori osvojili prvo mjesto u Drugoj ŽNL IŽ te ostvarili plasman u Prvu ŽNL.

Za pionire su nastupali: Ivan Luch, Damir Hekić, Ivan Bertetić, Ante Breščić, Ivan Srblin, Karlo Rabak, Marko Zgrablić, Danijel Ujčić, Martin Maurić, Robert Vošćon, Irvin Banovac, Florijan Knežević, Alen Macuka, Filip Modrušan, Sebastijan Mofardin, Matko Hrvatin, a ekipu je vodio Albert Breščić.

Za juniorsku momčad nastupali su: Danijel Mofardin, David Udovičić, Marin Hrvatin, Luka Breščić, Robert Vrh, Dino Vodopija, Alen Popović Sanjin Jop, Nikola Mijandrušić, Paolo Zgrablić, Marko Dajčić, Tomica Bertoša, Marino Radetić, Luka Zgrablić, Emanuel Jakus, Valdi Jakus, Marko Bonaca pod vodstvom Nikole Macuke i Siniše Londera.

U proteklih tridesetak godina, izuzev više stotina igrača koji su igrali u raznim uzrastima, u klubu je djelovao niz trenera, od kojih valja spomenuti Klaudija Zgrablića, Rina Orbanića, Damira Buršića, Marinka Foška, Valtera Franjula, Marčela Dujanića, Armanda Belca, Alberta Rajca te dvojice trenera koji stasaju, Nevena Baćca i Darka Androšića.

Upravo završena natjecateljska sezona 2007./2008. bila je zasigurno jedna od najtežih u dugogodišnjoj povijesti kluba, i to u svim uzrastima. Kod mlađih uzrasta došlo je do „smjene generacija“, dok je kod seniorske ekipe bilo niz problema kako kadrovskih, tako i stručnih.

Na kraju sezone osvojeno je pretposljednje, 13. mjesto, što daje realnu nadu da će se momčad i iduće sezone natjecati u 2. ŽNL IŽ.

Za seniorsku momčad u protekloj sezoni nastupali su: Danijel Tepuš, Goran Hrvatin, Nikola Macuka, Bernard Hekić, Siniša Londero, Darko Androšić, Edi Turčinović, Petar Pamić, Sebastijan Brečević, Marko Zović, Goran Hek, Neven Galant, Robert Božac, Marin Hrvatin, Luka Breščić, Neven Baćac,Toni Pulić, Danijel Jakus, Marjan Pajković, Dean Špoljarić, Danijel Mofardin, Kristijan Brečević, a momčad je vodio Marčelo Dujanić, kojemu su asistirali još i Nikola Macuka, Neven Baćac i Klaudio Zgrablić.

Na kraju valja izraziti da će nova uprava kluba koju čine Nadir Breščić – predsjednik kluba, Neven Baćac – tajnik kluba te članovi IO Dario Žgrablić, Otavio Pamić, Ivan Pamić, Ivan Juran, Marino Hrvatin, Marino Londero, Žarko Vodopija i Goran Hrvatin, zajedno s NO kluba i načelnikom općine Sv. Petar u Šumi gosp. Marijom Bratulićem iznaći snage, volje i prvenstveno financijskih mogućnosti za nesmetano funkcioniranje kluba u vremenu koje slijedi.

Boćanje kao sport i jedan vid rekreacije datira u Sv. Petru u Šumi još iz 20.-tih godina prošlog stoljeća. Na širem području sela bila su četiri ograđena terena za boće, a svako je selo imalo svoju neograđenu stazu za igru uglavnom nedjeljom i praznikom. Boće su u to vrijeme bile drvene obrađene kosirom ili britvom. Materijal za boće je najčešće bio korijen drena ili duba (hrast). Kasnije su se pojavile plastične boće, a u novije vrijeme se izrađuju od mesinga ili raznih legura. Godinama se boće igralo bez nekih posebnih pravila, na slobodno.

Pojavom novih pravila igre organiziraju se lige na nivou Istre, Hrvatske i šire. Entuzijasti iz Sv. Petra u Šumi organiziraju klub koji se uključuje u novoformirane lige. Boćarski klub je formiran 1975. godine, jedan period djeluje u sklopu sportskog društva zajedno s nogometnim klubom. a kasnije naziv Puris odabire se prema mesnoj industriji koja se nalazi u Sv. Petru u Šumi.

Nekolicina igrača i prijatelja tog sporta uključilo se u izgradnju dvostaznog boćališta, koje se izradilo za manje od godinu dana, a otvorenje je bilo 1982. godine.

Za razvoj boćarskog sporta, te izgradnju boćališta spominjemo se ponajviše zaslužnih: pok. Anton Turčinović, Ivan Hek, Franjo Jurman, Josip Turčinović, Josip (Pino) Žgrablić, Ivan Banovac (Pek), Zorko Pamić, Mario Pamić, te ostali malo stariji i oni mlađi kojima se ovim putem srdačno zahvaljujemo.
Osamdesetih godina prošlog stoljeća spominjemo se i izgradnje boćarske dvorane, koja je uz veliki angažman boćara i ostalih sponzora otvorena 29. studenog 1986. godine. Ponosni supetarci se i danas rado prisjećaju kako je dvorana bila među prvima (odmah nakon Pule) u Hrvatskoj. U dvorani je bilo i zagrijavanje, pa su tu prošli mnogi danas poznati boćari iz okolice i šire.

Za potrebe natjecanja boćarskog kluba izgrađeno je četverostazno asfaltirano boćalište, s kvalitetnom rasvjetom, uz pomoć Općine Sv. Petar u Šumi i Purisa kao jednog od sponzora istoimenog kluba.
Natjecateljski koraci Boćarskog kluba “Puris”:
Osamdesetih godina prošlog stoljeća se natjecanje organiziralo u četvorkama kada BK Puris osvaja visoko 4. mjesto u konkurenciji 16 ekipa. Kasnije i ne tako davno 2001. godine klub se natječe u 3. hrvatskoj ligi.Danas se boćarski klub Puris natječe u trećoj istarskoj ligi Pazin – Rovinj.
Boćarski klub Puris trenutno ima 20-tak članova od kojih se njih 10 aktivno uključuju u natjecateljsku ekipu. Predsjednik kluba je Neven Turčinović..

 

Sportski rezultati

BK Puris godinama organizira već tradicionalni turnir, koji se zadnjih godina održava u sklopu proslave Petrove, a od ove godine Memorijalni turnir u čast pok. Antuna Turčinovića koji je dao veliki doprinos za razvoj boćanja u Sv. Petru u Šumi i Istarskoj županiji kroz organiziranje mladih naraštaja boćara i ženskog kluba koji djeluje u Pazinu. Bio je aktivan i u organiziranju državnih i međunarodnih boćarskih natjecanja u sklopu Hrvatskog boćarskog saveza.

Na turniru se redovito okuplja 12 – 16 ekipa, iz Istre i susjedne Županije. Ove je godine na turniru koji je održan 28.06. 2008. sudjelovalo 16 ekipa, a turnir se odigravao na boćalištima u Sv.Petru u Šumi i Vidulinima. Prvo mjesto na turniru osvojila ekipa boćarskog kluba iz Mošćeničke drage.

Početkom 2008. godine izdvajanjem desetak dugogodišnjih aktivnih članova iz BK Puris osnovan je BK Sv.Petar u Šumi. Na osnivačkoj skupštini izabrano je vodstvo kluba na čelu sa predsjednikom Danijelom Štokovićem i izvršnim odborom u sastavu: Serđo Udovičić, Mario Pamić, Ivan Juran i Marčelo Dujanić. Za tajnika kluba izabran je Albert Vošćon.

Boćarski kluba Sv. Petar ima 15 aktivnih članova koji su uključeni u razna natjecanja.Klub je oformio i tim za rad sa mladeži.

Klub je tijekom zime sudjelovao na nekoliko zimskih boćarskih liga diljem Istre, a u natjecateljskoj sezoni 2008. godine natjecao se je u Ligi boćarskog saveza Pazin gdje je uvjerljivo osvojio prvo mjesto bez izgubljenog boda i slijedeće godine natjecat će se u trećoj istarskoj ligi Pazin- Rovinj.

Biciklistički klub Sv. Petar u Šumi osnovan je 2007. godine na poticaj nekoliko zaljubljenika( G. Turčinović, R. Polić, N. Pamić i A. Turčinović) – rekreativaca u biciklistički sport. Klub je osnovan s ciljem okupljanja odraslih rekreativaca, mladih biciklista i djece. U klubu je aktivno tridesetak članova. Klub je do sada organizirao 3 biciklijade pod nazivom: Đir po Sv.Petru i jednu biciklijadu za Petrovu 2007. Članovi kluba sudjelovali su na raznim biciklijadama i rekreativnim utrkama u županiji.Na čelu kluba nalazi se predsjednik Gracijano Turčinović i tajnik Raul Polić.

Paraolimpijac (Sportaš invalid)

Gracijano Turčinović – 1968 god.,
sportaš invalid u disciplini handbike i atletska kolica.Vrhunskim invalidskim sportom bavi se već punih 11 godina. Sudionik državnih i međunarodnih natjecanja u kategoriji invalida. Sudionik Paraolimpijade 2000. godine u Sidneyu, Australija, Mediteranskih igara 1998. u Bariju i 2006. u Almeriji. Sudjelovao je 2006. godine na svjetskom prvenstvu u Montreauxu, Švicarska i europskom prvenstvu u Češkoj. Do sada je odvozio preko 30 maratona, a najbolji maratonski rezultat u atletskim kolicima je 1 sat 49 minuta i 10 sekundi i u kategoriji handbike 1 sat 23 minute i 25 sekundi odvožen u Padovi. Svake godine sudjeluje na nekoliko velikih maratona za sportaše invalide. Aktualni je rekorder Hrvatske u disciplinama- atletskih kolica od 400 do 1500 m na atletskoj stazi.

Gracijano Turčinović

Gracijano Turčinović

Konjički klub «Hipos» osnovan je u mjesecu travnju 2007. godine, na inicijativu Samuela Štoković koji se konjima počeo baviti još 1997. godine kada su sportski konji i konjički sport u Istri bili tek rijetka privilegija imućnijih sretnika.

Konjički klub Hipos

Konjički klub Hipos

Uz svestranu pomoć općine Sveti Petar u Šumi, predsjednik kluba Samuel Štoković i potpredsjednica Bruna Bradanović uspjeli su klub dovesti u članstvo Hrvatskog konjičkog saveza te ideju o modernoj štali s prostranim boksevima i popratnim sadržajima, provesti u djelo. Osim štale, na prostoru kluba koji je smješten u idiličnoj šumi nedaleko centra Sv. Petra, nalazi se pješčani ograđeni krug promjera 16 m, za lonžiranje i školu jahanja, te improvizirano dresurno jahalište smješteno u prirodnoj udolini, tzv. «vali», koja svojim prirodnim položajem predstavlja idealan prostor za trening mladih konja i jahača, dok je u planu izgradnja pješčanog manježa veličine 40 x 40 m.

Danas kluba ima 20-ak redovnih članova, od kojih 10-ero djece. Većina djece završila je školu jahanja te se oni napredniji pripremaju za polaganje licence u dresurnom i preponskom jahanju. Osim kategorije početnika, klub ima članove – iskusne jahače koji sudjeluju u raznim natjecanjima, u disciplinama dresure, preponskog jahanja i enduranca, gdje članovi kluba, posebno u prve dvije discipline kojima se klub više posvećuje, postižu zapažene rezultate.

Neki od značajnijih turnira na kojima su članovi kluba B.Bradanović i S.Štoković sudjelovali su Prvenstvo Hrvatske u Dardi 2008, Umag 2007 i 2008, Poreč 2008 i dr., a predsjednik kluba S. Štoković može se pohvaliti tradicionalim 7-godišnjim sudjelovanjem na “Trci na prstenac” u Barbanu.

Bez obzira na relativnu mladost kluba i konja koji sudjeluju na turnirima, polučeni su značajni rezultati za koje su članovima kluba dodijeljena brojna priznanja, rozete i pehari.

Klub je već dvije godine za redom organizator promotivnog preponskog turnira koji se održava na dan tradicionalne pučke fešte “Petrova”, kojima se nastojalo konje i konjički sport približiti široj populaciji. Bez obzira na veliki trud koji je potreban za organizaciju turnira ovakve vrste, i ove će se godine uz pokroviteljstvo Hrvatskog konjičkog saveza, organizirati turnir na kojem se očekuju i sudionici iz inozemstva.

Veliku zahvalnost za pomoć koja im je do sada pružena, klub duguje općini Sveti Petar u Šumi, koja je s velikom spremnošću intervenirala u svim situacijama kada je klubu bilo potrebno, te obitelji Radoš iz Grubiši kraj Pazina koja svojim entuzijazmom i financijskom pomoći daje dodatnu energiju potrebnu za razvoj i napredak kluba.

Uz osnovni cilj kluba, promicanje zdravog života i boravak u prirodi uz druženje s konjima kroz sportsko rekreativne aktivnosti, klub nastoji educirati i animirati što veći broj ljudi, te ih zainteresirati i uključiti u aktivnosti povezane s konjima i na dobrobit konja, ali i na dobrobit svih onih koji odluče svoje slobodno vrijeme posvetiti i provesti uz ove divne životinje.

logo-sveti-petar-sv-petar-svpetar-znak-samo

Općina Sv. Petar u Šumi

Sv. Petar u Šumi 6
52404 Sv. Petar u Šumi
Republika Hrvatska
OIB: 95418771492
IBAN: HR6224020061843300000

Pon – Pet: 7:00 – 15:00

Korisni linkovi

Općina Sveti Petar u Šumi © 2023. Sva prava pridržana

Dizajn i razvoj: https://appydevelopment.com

Skip to content