SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Općinski načelnik Mario Bratulić u ovoj je prigodi podsjetio na 25 godina djelovanja općine i 21 godinu obavljanja načelničke dužnosti. Prije 25 godina Sveti Petar u Šumi bio je mala mjesna zajednica u sklopu Općina Pazin, a nakon prvih višestranačkih izbora za prvog je načelnika bio je izabran Franko Zgrablića, a nakon njega tu je dužnost obavljao Slavko Jurman. Od 1997. načelnik je Mario Bratulić.

-Kad smo dobili mandat znali smo kako treba krenuti iako se naš proračun kreće između 2,5 do tri milijuna kuna, povećava se na četiri do pet milijuna kuna kada se planiraju neki projekti. Uz to imao mali fiskalni potencijal od samo 1.050 ljudi. Unatoč tomu kroz sve te godine napravili smo europski kvalitetnu infrastrukturu u koju je uloženo oko 10 milijuna eura iz raznih državnih programa, europskih fondova i drugih izvora. Tako smo postigli da nemamo nezaposlenih, da nema iseljavanja, a mladi ostaju u Svetom Petru, rekao je Bratulić. Istaknuvši kako se u tom razdoblju Sveti Petar u Šumi razvio u kvalitetnu turističku destinaciju, a manifestacija „S klobasicom u Europu“ postala je poznata u široj regiji. Općina Sveti Pater u Šumi bila je pionir populacijske politike koja je već 2005. prva u Hrvatskoj počela isplaćivati porodiljne naknade, podsjetio je Bratulić, dodajući kako je iz općinskog proračuna u 2017. godini 48, 6 post od poreza na dohodak izdvojeno za vrtić, a 63, 4 za druge mjere populacijske politike od produženog boravka do stipendija za učenike i studente.

U proteklih 25 godina ostvareno je mnogo projekta, pa i obnova pavlinskog samostana u kojem je održana sjednica, stoga je načelnik Bratulić zahvalio akademiku Josipu Bratuliću, prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i nekadašnjem ministru kulture Boži Biškupiću koji su se posebno zalagali za obnovu samostana. Zahvalio je i sivima koji su na bilo koji način pomogli razvoju Općine Sveti Petar u Šumi, dodajući kako u zadnje vrijeme Općina ima veliku pomoć Grada Zagreba i njegova gradonačelnika Milana Bandića.

-Osim središnjih vlasti u mnogim nam je projektima pomogla Istarska županija i Županijska uprava za ceste. Posebno se iskazao županijski Odjel za poljoprivredu s kojim smo pokrenuli projekt “S klobasicom u Europu”, rekao je Bratulić zahvalivši i svim istarskim županima koji su također dali svoj doprinos razvoju Svetog Petra u Šumi.

I sada se postavlja pitanje kamo idemo? Retorički se upitao Bratulić, dodajući kako od travnja dužnost načelnika obavlja profesionalno uvjeren kako će tako kvalitetnije moći raditi na projektima razvoja Općine.

-Imamo prijatelje u Vladi i imao prijatelje u Saboru imamo naše zastupnike, koji nam u svojim resorima mogu dati podršku. Zato vjerujem da u naredno vrijeme možemo napraviti značajan iskorak, poručio je Bratulić. Supetarce najviše muči županijska cesta koja ih povezuje s Pazinom koja je bila asfaltirana daleke 1975., a želja da je kaže Bratulić da je „uz podršku našeg ministar rekonstruiramo u narednom razdoblju“. Zbog razvoja turizma, ali i drugih projekata treba rekonstruirati i makadamsku cestu prema Kanfanaru. Od ministarstva poljoprivrede Bratulić očekuje pomoć za uređenje prve Hrvatske kuće od kobasica koja će se urediti u „Malenici“. Kuća će dijelom funkcionirati kao društveni dom, a imat će polivalentni prostor za javna i društvena događanja.

-Naša mala Općina sufinancira razne komunalne potrebe naših građana, ali i županijske projekte poput centra za gospodarenje otpadom Kaštijun i pulske bolnice, rekao je Bratulić i zahvalio Gradu Pazinu koje Svetom Petru u Šumu kad je bilo potrebno izlazio u susret. Posebno je pohvalio suradnju općina u središnjoj Istri i jako ga veseli što su mnogi njihovi predstavnici došli na ovu svečanu sjednicu. Zahvalio je i Turističkoj zajednici središnje Istre koja je napravila značajne korake u razvoju turizma, a u predstojećem razdoblju zajednički se planiraju turistički sadržaji koji trebali dati zamah Svetom Petru u Šumi. Zatim sportski centar “Plac” i nekoliko dječjih igrališta.

Od budućih projekata Bratulić je izdvojio projekt Sportskog centra Plac, više dječjih igrališta, ali križnog puta u čast blaženika Supetarca Danijela Hekića koji je značajan za razvoj vjerskog i hodočasničkog turizma. Tu je i centar izvrsnosti Natura Futuristica koji će na jednom mjestu objedinili IT tehnologiju i tradiciju, digitalnu tehnologiju i duhovnost.

-Mislim da smo na dobrom putu da to realiziramo jer imamo podršku predsjednika sabora, a uskoro će o tomu imati važne razgovore s ljudima u Vladi. Vjerujem da to može biti zamah Svetom Petru Šumi, poručio je Bratulić i nastavio kao se daje maksimum, ali situacija bila još bolja i više bi se ulagalo, kada bi se na razinu države riješilo pitanju razvijenosti. Stoga vjeruje da će se i to riješiti i da će se moći povući nova sredstva.

Županova zamjenica Giuseppina Rajko prenijela je županove čestitke, Općini Sveti Petar u Šumi čestitala je na postignutim rezultatima, a svim dobitnicima nagrada uz čestitke zahvalila je na doprinosu koji si dali razviju svoje Općine. Čestitkama se pridružio i Tugomir Majdak posebno je čestitao na projektima koji su se ovdje razvili, a jedan od značajnijih je “S klobasicom u Europu”. To nije, kako je rekao samo lokalni i državni projekt već i važan međunarodni projekt. Sabor će, nastavio je donoseći zakone, kao što je najnoviji o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori onaj OPG-ima, doprinijeti razvoju poljoprivrede.

Uz pohvale vrijedi nešto i obećati, a to je da imate punu podršku predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji će podržati vaše projekte, a u resoru poljoprivrede podržat ćemo “s kobasciom u Europu”, obećao je Majdak.

Među čestitarima je bio i ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković, naglasivši kako je Općina Sveti Petar u Šumi jedna od najuspješnijih općina, koja je učinila jako puno i trebala bi biti putokaz i primjer drugim općinama i gradovima u Hrvatskoj da i male sredine mogu uspjeti. U Hrvatskoj se trenutno u prometnoj infrastrukturi radi na više značajnih objekata vrijednih oko 20 milijardi kuna, a jedan od njih je Istarski ipsilon za koji se dvije godine čekalo “zeleno svjetlo” iz Bruxellesa.

-Muku smo mučili, ali uspjeli smo i vjerujem da će ovaj projekt pomoći ljudima i gospodarstvu u Istri. Ovi projekti pokazuju Europi da je Hrvatska uspješna, a takvi nam projekti trebaju, kao i ovi koji vi ovdje provodite da se stvara optimizam i pozitivna atmosfera među našim ljudima, rekao je Butković i dodao kako je s Bratulićem razgovarao i o županijskoj cesti prema Svetom Petru u Šumi. Obećavši kako će u suradnji s ŽUC-om pomoći rekonstrukciju županijske ceste, ali sve druge projekte, jer, kako je rekao, ima sredstva u državnom proračunu i europskim fondovima, a Općina Sveti Petar u Šumi uspješna je u svim projektima.  

Općinske nagrade

U povodu Dana općine Sveti Petar Šumi Grb Općine Sveti Petar u Šumi, kao najveće općinsko priznanje posthumno je dodijeljeno Josipu Lazariću. Općinske plakete dobili su Josip Srblin kao zaslužni Supetarac i Sebastijan Bančić direktor tvrtke “Gastro tim”, a Povelju općine Sveti Petar u Šumi Lori i Sandi Modrušan, roditelji djeteta s posebnim potrebama. Općinski načelnik Mario Bratulić zahvalnicu za suradnju s Općinom Sveti Petar u Šumi dodijelio je Sanji Kantaruti, direktorici Turističke zajednice središnje Istre i Robertu Iveti, direktoru tvrtke “Alverde” koja se bavi proizvodnjom i prodajom mesa. Uz njih zahvalnice za uspjeh na raznim natjecanjima dobili su studenti Petar Bratulić i Ante Breščić te učenik Entoni Žufić. Nagrada za najuređeniju okućnicu ove je godine pripala Ines Srblin iz Dolinci. Izvor: Glas Istre (Mirjan RIMANIĆ)

Previous PETROVA 2018.
logo-sveti-petar-sv-petar-svpetar-znak-samo

Općina Sv. Petar u Šumi

Sv. Petar u Šumi 6
52404 Sv. Petar u Šumi
Republika Hrvatska
OIB: 95418771492
IBAN: HR6224020061843300000

Pon – Pet: 7:00 – 15:00

Korisni linkovi

Općina Sveti Petar u Šumi © 2023. Sva prava pridržana

Dizajn i razvoj: https://appydevelopment.com

Skip to content