TREĆI SUPETARSKI SUSRET KLAPA

Od Istre preko Dalmacije i rocka do kozačke pjesme

Zahvaljujući dobrom programu, ovaj je susret klapa ispao i glazbeno atraktivan, raznolik, živahan, daleko iznad jednolične stereotipnosti kakva je istarske susrete klapa unatrag nekoliko godina počela obuzimati.

Neumoljiva kiša zamalo je bacila u očaj organizatore trećeg supetarskog susreta klapa, koji se tradicionalno održavao pod vedrim nebom, u izuzetnom ambijentu Placa pred župnom crkvom. Ipak, rješenje je pronađeno u mjesnoj boćarskoj dvorani. Iako je mogla primiti možda tek četvrtinu publike koja bi došla na Plac da se susret tamo mogao održati, bila je primjereno uređena, a solidna akustika i uvjeti za komociju publike osigurali su da skoro dvosatni koncert 12 ženskih i muških klapa s istarskog i kvarnerskog područja bude vrlo ugodan doživljaj.

 


Šaroliki kostimi

Zahvaljujući dobrom programu, ovaj je susret klapa ispao i glazbeno atraktivan, raznolik, živahan, daleko iznad jednolične stereotipnosti kakva je istarske susrete klapa unatrag nekoliko godina počela obuzimati. Zapravo, moglo bi se reći čak i da većina programa nije bila na zasadama dalmatinskog klapskog melosa – uobičajena tamošnja klapska pjesma bila je u pravoj mjeri ispremiješana s obradama tradicijske, ali i nove autorske istarsko-primorske vokalne glazbe.
Osvježavajući doprinos raznolikosti programa bile su i obrade zabavnoglazbenih hitova, čak i u rock-stilu, a čulo se te večeri u Svetom Petru u Šumi čak i rusku odnosno kozačku pjesmu! Sva ta glazbena raznolikost pridonijela je da ovaj glazbeni susret nipošto ne bude dosadan, već da opusti, zabavi, pa čak i zadivi i one u publici koje dalmatinska klapska pjesma ne zanima toliko, ali su došli podržati lokalni kulturni događaj.
Klapa je stjecajem okolnosti bilo više ženskih nego muških, a dame su osim svojim glazbenim izvedbama dominirale i šarolikim kostimima. Ženske boje branile su klape odnosno vokalne skupine Romansa iz Buja, Rožice iz Marušića, Volta iz Krka, Rožice iz Šapjana, Valomet iz Vrbnika, Teranke iz Pule te Armorin iz Zagreba, dok su muškim glasovima dvoranu supetarskog boćališta ispunile klape Volta iz Brtonigle, Sveti Petar u Šumi, Teran iz Trviža, Grobnik iz Čavli te klapa Motovun.
Već prva ženska klapa, bujska Romansa, predstavila se dvjema odličnim obradama istarske tradicijske glazbe, pjesmom »Naranča se vitru moli« i Krajcarovim »Balunom«. Domaćini iz klape Sveti Petar u Šumi nakon odlične izvedbe pjesme »Jabuko rumena« otpjevali su jedan klapski standard koji se u izvedbi različitih klapa ponavlja iz susreta u susret i iz godine u godinu, pa kad taj naslov vidimo u programu, očekujemo dosadno ponavljanje. Međutim, pjesmu »Vilo moja« Supetarci su izveli maestralno, za primjer svakoj novoj klapi koja će se prihvatiti baš ove pjesme.

Gibbonijeve pjesme u klapskom aranžmanu

U nastupu ženske klape Volta iz Krka publiku je na veliki pljesak i skandiranje posebno motivirala izvedba pjesme »Lipo ti je živit u Morkanu«, duhovita poskočica o tovaru, s dodatnim zvučnim odnosno ne-pjevačkim efektima. Trviški se Teran kroz posljednje nastupe predstavlja novim imidžom: smanjili su broj pjevača, pojačali kontrast između glasova, biraju nestandardne pjesme i sve im bolje ide. Pjevačice vrbničkog Valometa izvele su lijep i živahan aranžman standardne pjesme »U našeg Marina«, a aranžmanskim inovacijama zanimljivost izvedbe klasičnih Gibonnijevih pjesama podigli su i pjevači iz klape Grobnik.
Pulske Teranke plijene svojim izvedbama gdjegod se pojave, a supetarsku su publiku osvojile otpjevavši davni hit grupe Stijene i Zorice Kondža »Ima jedan svijet« i pokazavši da se u klapski repertoar krasno može uklopiti i čisti rock’n’roll. Motovunci su supetarskoj publici priuštili jedan od glazbeno najatraktivnijih trenutaka večeri, otpjevavši na ruskom obradu narodne pjesme »Kozak«, koja je izvrsno zazvučala u kombinaciji dojmljive melodije te odličnog višeglasnog pjevanja s jakim, ali kratkim upadima solista. I, kao šećer na kraju, ženska klapa Armorin iz Zagreba opet je izmamila veliki pljesak, prvo izvedbom simpatične poskočice »Sinoć san se s malim rukovala«, a zatim još jednim vokalnim rock-aranžmanom odnosno izvedbom Vanninog hita »Kao rijeka«. Pjesma je izvedena uz gitarsku pratnju, a hrabar aranžmanski potez da se refren umjesto solistički izvodi višeglasno ispao je besprijekorno.
Sudionike i publiku trećeg susreta klapa u Svetom Petru u Šumi na početku programa pozdravio je općinski načelnik Mario Bratulić, a na kraju predsjednik ovdašnje klape Viktor Prenc. Ružno vrijeme pokazalo se kao hendikep samo za one koji su htjeli doći, ali su zbog kiše odustali od puta, jer je boćarska dvorana i svojim tehničkim kvalitetama, i programom koji ju je ispunio, svima pružila odličnu večer kakvu bi mnogi zasigurno rado htjeli ponoviti.

Izvor: Glas Istre, 15.09.2008.

Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ

Previous NENSI JOP U REPREZENTACIJI HRVATSKE
logo-sveti-petar-sv-petar-svpetar-znak-samo

Općina Sv. Petar u Šumi

Sv. Petar u Šumi 6
52404 Sv. Petar u Šumi
Republika Hrvatska
OIB: 95418771492
IBAN: HR6224020061843300000

Pon – Pet: 7:00 – 15:00

Korisni linkovi

Općina Sveti Petar u Šumi © 2023. Sva prava pridržana

Dizajn i razvoj: https://appydevelopment.com

Skip to content