Senzorno ocjenjivanje
je provedeno sukladno pravilniku za ocjenjivanje kobasica i salama u sklopu projekta “S KLOBASICOM U EU i DANA
HRVATSKIH KOBASICA I SALAMA”.
Organizator ocjenjivanja je Međunarodni sajam S
klobasicom u EU i ESSIK- Europski savez salamera i kobasara. Na ocjenjivanju je
sudjelovalo 16 senzornih analitičara i stručnjaka koji se bave proizvodnjom,
razvojem, znanstvenim vrednovanjem kobasica i salama iz Hrvatske i Slovenije.
Predsjednik povjerenstva je dr.sc. Mario Bratulić, načelnik općine Sv. Petar u
Šumi, a zamjenik dr.sc. Dubravko Viduč predsjednik udruge Zlatna Šajba iz
Samobora.
Senzorno ocjenjivanje
je provedeno u 8 kategorija:
v Istarska kobasica
v Slavonska kobasica
v Kulenova seka
v Istarska kosnica
v Salame ( razne tradicionalne
salame i salamini)
v Salame i kobasice od divljači
v Specifične kobasice (kobasice od mesa s
raznim dodacima: tartufi, voće, sir, med, orasi, začinsko bilje, lješnjaci…)
v Kategorija S klobasicom u EU
Svi osvajači nagrada biti će nagrađeni prigodnim
diplomama i medaljama, a šampioni posebnim statuama i vrijednim nagradama
sponzora.
Podjela nagrada održat će se 18. ožujka 2022. godine u 17:00 sati sklopu 2.
Dana hrvatskih kobasica i salama u Sv. Petru u Šumi.
Pokrovitelji projekta: Ministarstvo poljoprivrede, Istarska županija,
općina Sv. Petar u Šumi i Udruga proizvođača istarskog pršuta.
U prilogu rezultati:
DANI HRVATSKIH KOBASICA I SALAMA_OCJENJIVANJE- REZULTATI 2021.pdf