Načelnik općine Sv. Petar u Šumi

Teritorijalno najmanja, a brojem stanovnika među najmanjima, općina Sveti Petar u Šumi za istarske je prilike specifična i po tome što tijekom većeg razdoblja njenog postojanja njome upravlja ovdašnji HDZ, s prilično čvrstim i stabilnim uporištem u biračkom tijelu. 

Načelnika Marija Bratulića, koji ovu funkciju obavlja kao volonter, zatječemo na radnom mjestu u supetarskom Purisovom pogonu Mesna industrija.

– Što smatrate najznačajnijim postignućima općinske uprave u protekloj godini?
– Riješili smo nekoliko krupnih infrastrukturnih problema, odnosno neke smo počeli rješavati i bit će dovršeni u ovoj godini. Preko EIP 2 programa Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka osigurali smo 60 posto sredstava za uređenje novog vrtića, koji je dovršen i otvoren u rujnu prošle godine, taman pred početak pedagoške godine. Investicija je bila vrijedna 1,25 milijuna kuna i sad imamo moderan vrtić površine 350 četvornih metara koji trenutno pohađa trideset i troje djece. Završili smo rekonstrukciju, djelomično i gradnju, vodovodne i energetske mreže te javne rasvjete na potezu od sela Turčinovići do sela Banovci, uključujući i mrežu za stari i novi dio sela Banovci. Tamo je infrastruktura dosad bila u najlošijem stanju, a sad je vrhunska, i ta je investicija vrijedila ukupno 650.000 kuna. Treći i najznačajniji pothvat je izgradnja ceste Sveti Petar u Šumi – Tinjan, ukupne vrijednosti oko 9,5 milijuna kuna, a u financiranju tog projekta sudjelovali su Hrvatske ceste, Županijska uprava za ceste, općine Tinjan i Sveti Petar u Šumi, Ministarstvo prometa te državni Fond za regionalni razvoj. Radovi su počeli prošle jeseni, a dovršetak očekujemo tijekom veljače. Za samo naše mjesto značajno je što će se u sklopu cijelog projekta rekonstruirati i cesta od Purisa do škole, uključujući i gradnju nogostupa. Za nas je to vrlo značajan projekt i, kad cesta bude svečano otvorena, zaokružit ćemo tu suradnju potpisivanjem povelje o vječitom prijateljstvu Svetog Petra u Šumi i Tinjana.

– S tom susjednom općinom vežu vas još neki zajednički projekti, poput lani potpisanog sporazuma o zajedničkoj izradi programa ukupnog razvoja?
– Na tome se počelo raditi, dovršetak izrade programa očekujemo tijekom ove godine i u tom bi dokumentu trebali biti sintetizirani zajednički potencijali i perspektive naših dviju općina.

– Što ste lani planirali, a niste uspjeli ostvariti?
– Planirali smo pripremiti dokumentaciju za uređenje glavnog trga pred crkvom i samostanom, ali budući da se kroz godinu pojavio niz drugih prioriteta, na tome ćemo raditi u ovoj godini. Planirali smo izraditi i općinske web-stranice, ali smo i to odgodili. Možda smo trebali malo više poraditi na turističkoj valorizaciji našeg kraja, no i tome ćemo se posvetiti u skoroj budućnosti, pogotovo u suradnji s ovdašnjom zajednicom redovnika pavlina.

– Koji su vam najvažniji zadaci za 2008. godinu?
– Od infrastrukturnih projekata na red bi trebali doći uređenje i sanacija Kalvarije te mosta Glavica, zatim rekonstrukcija energetske mreže i gradnja javne rasvjete na potezu od sela Jopi do sela Kučevari, te uređenje dva dječja igrališta. Na natječaju za program EIP 2 prošla su nam još dva projekta i oni će se realizirati kroz ovu godinu, uz 60-postotni udio države u njihovom financiranju. To su uređenje i popločavanje trga te asfaltiranje nerazvrstanih cesta, a obje investicije zajedno vrijede oko 2,5 milijuna kuna.

– Ove godine se obilježava 700 godina otkako je Sveta Stolica službeno priznala pavlinski red, a budući da je pavlinski samostan jedan od zaštitnih znakova vašeg mjesta, kako planirate obilježiti ovu obljetnicu?
– U Svetom Petru u Šumi će svakako biti središnja svečanost ove obljetnice za Hrvatsku. Kulturni i vjerski programi održavat će se tijekom čitave godine, s kulminacijom krajem lipnja i početkom srpnja, uz programe Petrove i Dana općine, te u rujnu. Drago mi je da će se ta svečanost dogoditi upravo u Svetom Petru u Šumi, koji se postupno sve više afirmira kao središte hodočasničkog i vjerskog turizma.

– Vaša je općina površinom među najmanjima u Istri, no je li unatoč tome ostalo nekih zanemarenih zakutaka, zaselaka čije potrebe još uvijek čekaju rješavanje?
– Kad završimo, a to planiramo tijekom ove godine, infrastrukturu za selo Kučevari, za cijelo područje općine bit će dovršeni osnovni uvjeti za ravnomjeran razvoj, a takvim se načelom vodimo od početka. Baš zato što nam je općina površinom mala, dosad su nas više mučile prekinute komunikacije prema okruženju, prema susjednim općinama, prema moru, i slično.

– Osjeća li se i kod vas trend rasta općinskih proračuna i na što se u slučaju vaše općine najviše oslanja ukupan iznos proračuna?
– Preklani smo imali proračun od oko dva milijuna kuna, lani 4,5 milijuna, za ovu godinu planiramo 6,5 milijuna. Izmjenom zakona povećavaju se porezni prihodi i zbog toga u potpunosti podržavam decentralizaciju. Naši su osnovni prihodi isti, nismo povećavali općinske pristojbe, ali smo poradili na njihovoj bržoj i boljoj naplati. Ipak, dosta se oslanjamo na dotacije te očekujemo da će ih u budućnosti biti još i više.

– Načelničku funkciju obavljate volonterski, a k tome ste zaposleni u Purisu, poduzeću koje je i generator razvoja vaše općine, ali i prilično veliki izvor općinskih prihoda. Kako spajate te okolnosti i kako izbjegavate eventualni sukob interesa?
– Nikad nisam razmišljao o profesionalizaciji funkcije načelnika, ali je nama na čelu Općine cilj bio stvoriti kvalitetnu općinsku upravu, u čemu smo i uspjeli: ona je mala, ali okretna i educirana, njen se učinak uostalom i vidi na projektima koje smo ostvarili od 1997. do danas. Za mene je biti načelnik časna funkcija koju obavljam u slobodno vrijeme, s guštom, ponosom i zadovoljstvom. Kad sam postao načelnik, nisam radio u Purisu, a sada radim na mjestu direktora Mesne industrije, dakle radim u struci, vodim jedan proizvodni pogon, nisam u strukturi tvrtke koja donosi odluke koje bi bile važne za odnose s Općinom. Odnosi Općine i Purisa su korektni i nastojimo da budu dobri baš imajući na umu značaj ove tvrtke za ukupnu gospodarsku i socijalnu sliku naše općine.

– Već godinama se priča o projektu akvaparka u Svetom Petru u Šumi, međutim još nema ničeg konkretnog. Je li to fantomski projekt ili će nešto od toga možda ipak biti?
– Prema ovom atraktivnom i potencijalno korisnom turističkom, gospodarskom i razvojnom projektu naša je Općina bila otvorena i spremna na suradnju, međutim malo smo predugo čekali da investitor poduzme neke konkretnije korake, a iz njihovog zadnjeg odgovora zapravo se ne nazire da će se projekt uistinu i realizirati. Još uvijek čekamo da se investitor definitivno izjasni je li i dalje zainteresiran.

– Društveni, kulturni i sportski život u vašoj općini također je vrijedan pažnje. Osim za Istru i Hrvatsku jedinstvenog pavlinskog samostana, njegujete još neke originalne aktivnosti.
– Tako se dogodilo, da ljude kod nas zanimaju neke vrlo specifične stvari kojih u drugim krajevima ima nešto manje. I ove godine ćemo u Svetom Petru u Šumi imati ekipno prvenstvo Hrvatske u krosu, konjički sport sve je popularniji i ponovno ćemo imati turnir u preskakanju prepona, supetarski susret klapa također je važan događaj u istarskom kalendaru događaja vezanih uz klapsku pjesmu…

– Kako ocjenjujete pisanje Glasa Istre o vašoj općini?
– Dosad je bilo korektno, sve bitne stvari su bile prenijete u vašim novinama, a nadam se da ćemo u budućnosti predstaviti još zanimljivih tema iz naše općine.

D. ŠIŠOVIĆ

Previous Kardinal Bozanić: Oni izvan uvijek bi htijeli Crkvu
logo-sveti-petar-sv-petar-svpetar-znak-samo

Općina Sv. Petar u Šumi

Sv. Petar u Šumi 6
52404 Sv. Petar u Šumi
Republika Hrvatska
OIB: 95418771492
IBAN: HR6224020061843300000

Pon – Pet: 7:00 – 15:00

Korisni linkovi

Općina Sveti Petar u Šumi © 2023. Sva prava pridržana

Dizajn i razvoj: https://appydevelopment.com

Skip to content