Sedam stoljeća Pavlina

Prije sedam stotina godina, 13. prosinca 1308., Sveta Stolica je dekretom »Qui saecularia« potvrdila redovnički red Sv. Pavla Pustinjaka, a vrlo brzo nakon toga pavlini dolaze i u Hrvatsku, gdje narednih stoljeća osnivaju pedesetak samostana i redovničkih kuća.

Uz pavlinski samostan u Lepoglavi, na tlu Hrvatske najpoznatiji je onaj u Svetom Petru u Šumi, koji pavlini od benediktinaca preuzimaju 1459. godine, i tu djeluju sve do ukinuća reda na području Habsburške Monarhije 1783. godine. Nakon toga pavlini su nastavili djelovati u Poljskoj, kasnije su se opet počeli širiti Evropom i svijetom, a 1993. godine vratili su se i u svoj negdašnji samostan u Svetom Petru u Šumi.
Ova površinom najmanja istarska općina i njen drevni samostan bit će domaćini središnje hrvatske proslave kojom se obilježava 700. obljetnica priznanja pavlinskog reda. Programi ove manifestacije, koje je na posljednjoj sjednici nakon poduljih priprema utvrdilo Općinsko poglavarstvo, održavat će se sve do kraja godine, a u znaku pavlinske obljetnice proteći će i veći dio predstojeće supetarske fešte Petrove, odnosno blagdana Sv. Petra i Pavla.
Tako će se u subotu, 28. lipnja poslijepodne nakon mise održati okrugli stol na temu »Pavlini u Hrvatskoj«, u nastavku večeri održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća budući da istom prigodom Supetarci slave i Dan općine, a navečer će koncert u župnoj crkvi održati Morphing Vienna Chamber Orchestra, izvodeći djela pavlinskog skladatelja Amanda Ivančića. U nedjelju, 29. lipnja, na sam dan Sv. Petra i Pavla, svečanu koncelebriranu svetu misu predvodit će kardinal Josip Bozanić, a očekuje se i sudjelovanje generala pavlinskog reda Izydora Matuszewskog. Nakon mise otkrit će se spomen-bista najznamenitijem supetarskom pavlinu i zagrebačkom biskupu Šimunu Bratuliću. Svjetovni dio pučke fešte Petrova, dakle samanj i zabavni program, održat će se sljedeće subote, 5. srpnja.
Sljedeći značajniji program u sklopu pavlinske obljetnice zbit će se 23. kolovoza, kada će se u Svetom Petru u Šumi održati prva smotra starocrkvenog pučkog pjevanja »Maša po starinski«, na kojoj će osim hrvatskih crkvenih zborova, vokalnih skupina, solista i pučkih pjevača, sudjelovati i zbor Gradišćanskih Hrvata iz Austrije.
Sredinom studenog će se pak o povijesti pavlina u Hrvatskoj progovoriti i znanstvenim skupom u Svetom Petru u Šumi, a uz pregled pavlinske umjetnosti te graditeljskog i glazbenog stvaralaštva, središnja tema skupa bit će ličnost i djelo biskupa Šimuna Bratulića, o kome bi tijekom jeseni trebao biti objavljen i prigodni strip. Općina će nastojati inicirati i uređenje ostataka rodne kuće Šimuna Bratulića, koji se, već niz godina zapušteni i zarasli, nalaze u blizini sela Glavica.

D. ŠIŠOVIĆ

Previous Načelnik općine Sv. Petar u Šumi
logo-sveti-petar-sv-petar-svpetar-znak-samo

Općina Sv. Petar u Šumi

Sv. Petar u Šumi 6
52404 Sv. Petar u Šumi
Republika Hrvatska
OIB: 95418771492
IBAN: HR6224020061843300000

Pon – Pet: 7:00 – 15:00

Korisni linkovi

Općina Sveti Petar u Šumi © 2023. Sva prava pridržana

Dizajn i razvoj: https://appydevelopment.com

Skip to content